Fler pressmeddelanden

Alarmerande brister inom e-handeln

Arbetsmiljöverket har genomfört riktade inspektioner mot hela e-handelskedjan. Hittills har myndigheten gjort över 1200 besök, både fysiska och på distans. 8 av 10 företag har brustit i sina arbetsmiljörutiner och fått krav på åtgärder.

I samband med pandemin har en nästintill explosionsartad förändring skett bland konsumenterna och deras köpbeteende. Handeln har digitaliserats och den fysiska handeln sjunker.
I samband med pandemin har en nästintill explosionsartad förändring skett bland konsumenterna och deras köpbeteende. Handeln har digitaliserats och den fysiska handeln sjunker.

Inspektionsinsatsen startades 2019 och har fokuserat på fyra olika områden inom e-handelskedjan. Myndigheten har besökt paketterminaler, utlämningsställen och transportföretag som distribuerar paketen samt e-handlare.

- Resultatet är mycket oroande och det krävs fortfarande ordentliga insatser av arbetsgivarna för att få bukt med problematiken. Vi ser stressade förare som kånkar på tunga paket utan hjälpmedel med stor risk för till exempel belastningsskador. Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Erna Zelmin, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

Explosionsartad förändring

E-handelskedjan är en bransch som präglas av stark tillväxt. Enligt Svensk handel har den ökat med nästan 40 procent under 2020 och omsätter 35 miljarder kronor. I samband med pandemin har en nästintill explosionsartad förändring skett bland konsumenterna och deras köpbeteende. Handeln har digitaliserats och den fysiska handeln sjunker.

- Den här snabba och massiva förändringen innebär stora utmaningar i att hantera och anpassa arbetet ute på företagen. Men det är viktigt att inte arbetsmiljön glöms bort. E-handelns ökade paketvolymer påverkar medarbetarna i alla delar av kedjan och visar sig för vanliga konsumenter i form av förseningar av leveranser och överfulla utlämningsställen, säger Eric Storbjörk, projektledare på Arbetsmiljöverket.

De vanligaste bristerna som Arbetsmiljöverket har sett är kopplade till

  • Systematiskt arbetsmiljöarbete.Det saknas fungerande och grundläggande rutiner för att systematiskt förbättra arbetsmiljön. Arbetsgivarna saknar ofta relevanta kunskaper om hur man bedriver en säker arbetsmiljö.

  • Belastningsergonomi.Arbetsgivaren och medarbetarna saknar kunskaper om belastningsproblematik, vad som är hälsosam belastning och hur man kan minska riskerna. Arbetsmiljöverket har sett trånga utrymmen och avsaknad av hjälpmedel för lyft eller rullande hantering.

  • Organisatorisk och social arbetsmiljö. Den tidspress som finns inom pakethanteringskedjan tvingar de anställda att hantera en stor paketmängd på kort tid. Det gäller på paketterminaler, för förarna, för varuplockarna hos e-handlarna och för anställda på utlämningsställena. Många gånger har arbetsgivarna inte undersökt eller bedömt riskerna som finns med detta. Ofta saknas en handlingsplan för att åtgärda kända risker.

  • Truckanvändning. Här är riskerna stora för olyckor, arbetssjukdomar och allvarliga skador om jobbet inte utförs säkert och med tydliga arbetsmiljörutiner. Arbetsmiljöverket har ställt många olika krav kring truckanvändningen, exempelvis tillstånd, körkunskaper, kontroll av truckens utrustning samt separation av gående och trafik i lagermiljö.

Arbetsmiljöverket ser positiva effekter av tillsynen, då de flesta arbetsgivare rättar till bristerna och uppfyller kraven som vi har ställt.

- Vi upplever att våra inspektioner är meningsfulla för arbetsgivarna och att kunskaperna kring arbetsmiljöarbete och risker har ökat hos de vi har inspekterat, säger Erna Zelmin, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Relaterade pressmeddelanden

  • Vi inspekterar ledarskapets roll i det digitala arbetslivet
    • 12 september 2024
    • Pressmeddelande

    Det digitala arbetslivet innebär nya möjligheter för många, men kan också innebära risker i arbetsmiljön. För att kunna hantera dem är behovet av ett aktivt ledarskap större än någonsin. Nu inspekterar Arbetsmiljöverket ledarskapets roll i det digitala arbetslivet.

  • Inspektionsinsats visar på brister i samband med lastning och lossning
    • 3 september 2024
    • Bygg, anläggning
    • ...

    Lastning och lossning är riskfyllda arbetsmoment som kan leda till allvarliga olyckor inom branscherna transport och bygg. Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektionsinsats av 400 åkerier och andra transportföretag som levererar material till byggarbetsplatser. Vi ser att många av dem brist...

  • Arbetsolyckorna ökar - kvinnor och män drabbas olika
    • 12 juni 2024
    • Pressmeddelande

    Antalet anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro ökade förra året med elva procent jämfört med året innan. Män drabbades oftare än kvinnor av arbetsolyckor med dödlig utgång och anmälde också fler arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Kvinnor anmälde dock fler arbetssjukdomar och arbetsolyc...

  • Unga skadas, får sömnproblem och sextrakasseras på jobbet
    • 22 maj 2024
    • Pressmeddelande

    Unga är framtidens arbetskraft men riskerar att få en dålig start på arbetslivet. Flest unga skadar sig på sommaren – men olyckor är långtifrån den enda risken de möter på jobbet. Nu inspekterar vi arbetsplatser inom branscher där många unga arbetar.

Fler nyheter och pressmeddelanden om Transport, godshantering