Mikrobiologiska säkerhetsbänkar
Även vid arbetsmoment som via luften kan sprida smittämnen som normalt inte smittar via droppar eller är luftburna, behövs en mikrobiologisk säkerhetsbänk.
Det finns olika typer av bänkar
Mikrobiologiska säkerhetsbänkar finns i tre olika klasser: klass I, klass II och klass III. Vilken mikrobiologisk säkerhetsbänk som man ska välja beror på:
- vilka risker som finns med arbetet
- egenskaper hos smittämnena
- vilken typ av arbetsuppgift man ska utföra.
Vilken klass och vilken typ av mikrobiologisk säkerhetsbänk som behövs, ska framgå av utredningen och riskbedömningen.
Ibland används begreppet ”LAF-bänk” synonymt med ”mikrobiologisk säkerhetsbänk”. En mikrobiologisk säkerhetsbänk kan vara av typen ”LAF-bänk”, men det finns andra sådana bänkar som inte skyddar den som arbetar i bänken, bara det som finns i bänken – en så kallad sterilbänk. Då är det inte frågan om en mikrobiologisk säkerhetsbänk. Därför är det viktigt att i sina instruktioner alltid precisera vilken slags bänk det är frågan om, för att den som arbetar i bänken ska veta att det verkligen är en bänk avsedd för personskydd. Använd hellre förkortningen ”MSC” för ”Microbiological safety cabinet”.
Lär ut hur man arbetar vid en säkerhetsbänk
Laboratoriepersonalen bör ha kännedom om vilka faktorer som är viktiga för att den mikrobiologiska säkerhetsbänken ska användas och fungera som avsett. Sådana faktorer är till exempel:
- att arbeta med lugna rörelser för att inte orsaka turbulens
- faktorer som har betydelse för placeringen av bänken i laboratoriet
- kunskap om luftflödena i bänken och i rummet
- personers rörelsemönster i laboratoriet
- effekten av öppnade dörrar i närheten av bänken
- hur utrustning i bänken påverkar luftflödena i den.
Testa och underhåll säkerhetsbänken
En mikrobiologisk säkerhetsbänk måste vara funktionskontrollerad för att inte ge falsk säkerhet. Det finns tre olika typer av test av mikrobiologiska säkerhetsbänkar i standarden SS-EN 12469:
- typtest
- installationstest
- återkommande tester.
I standarden (SS-EN 12469) finns de minimikrav som en mikrobiologisk säkerhetsbänk ska uppfylla.
När det gäller återkommande tester för klass II-bänkar anser vi att man i stället bör följa den vägledning med riktlinjer och mätförfarande som gäller mikrobiologiska säkerhetsbänkar klass II som Installationsteknik på Kungliga tekniska högskolan (KTH) och Nordiska R3-föreningen har tagit fram.
Nordiska R3-föreningens webbplats, öppnas i nytt fönster
Swedish Standard Institute, SIS, webbplats öppnas i nytt fönster
Våra erfarenheter har visat att man i vissa fall enbart har testat produktskyddet och inte personskyddet vid de återkommande testerna. Därför är det viktigt att de som beställer återkommande tester har kunskap om hur de mikrobiologiska säkerhetsbänkarna fungerar och känner till skillnaden mellan produktskydd och personskydd, så att man inte glömmer att kontrollera personskyddet.
Arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2), föreskrifter

Senast uppdaterad 2020-10-09