E-tjänster och blanketter
Ska du göra en anmälan eller ansöka om tillstånd gör du det via en e-tjänst eller blankett. Här hittar du även sökbara register.
Återanvänd inte gamla blanketter
Ladda alltid hem och fyll i en ny blankett, återanvänd inte gamla blanketter som du sparat sedan tidigare. På det sättet vet du att du alltid har den senaste versionen och det minimerar risken för att felaktiga uppgifter skickas in.
E-tjänster och blanketter i bokstavsordning
-
Första gången en arbetsgivare avser att arbeta med, eller förvara, koncentrerade smittämnen i riskklass 2, 3 eller 4 ska arbetsgivaren anmäla verksamheten till Arbetsmiljöverket, senast 30 dagar innan arbetet påbörjas. Vissa undantag finns. Även när en sådan verksamhet ska flyttas till annan adress, ska arbetsgivaren anmäla det senast 30 dagar före flytt.
Riskklass 2
Arbete med eller förvaring av koncentrerade smittämnen - Riskklass 2, pdf, öppnas i nytt fönster
Riskklass 3
Arbete med eller förvaring av koncentrerade smittämnen - Riskklass 3, pdf, öppnas i nytt fönster
Riskklass 4
Arbete med eller förvaring av koncentrerade smittämnen - Riskklass 4, pdf, öppnas i nytt fönster
-
Anmäl arbetsskador, olyckor, tillbud, sjukdom och dödsfall.
-
I statistikdatabasen över arbetsskador kan du bland annat söka efter:
- arbetsolycka med sjukfrånvaro
- arbetssjukdomar
- antal eller procent
- kommun eller län
- branschgrupper
- orsak
-
Om ditt företag ska arbeta med asbest och asbesthaltigt material måste du ansöka om tillstånd. När ditt företag har fått tillstånd att riva asbest ska arbetet på ett enskilt objekt också anmälas till oss.
Ansökan om tillstånd
Ansökan om tillstånd för rivning av asbest
Ansökan om tillstånd för bearbetning eller behandling av asbest
Ansökan om tillstånd för hantering av asbest vid forskning, utveckling och analys
Anmälan
-
-
Byggherren ska, utom vid mindre arbeten, lämna förhandsanmälan till Arbetsmiljöverket innan arbetet påbörjas. Du hittar mer information och blankett på vår sida om förhandsanmälan av byggarbetsplats.
-
Sök och beställ handlingar som har registrerats hos Arbetsmiljöverket från och med 1 januari 2015 och fram till och med gårdagens datum.
-
Arbetsmiljöverket kan lämna dispens från 13 § arbetstidslagens regler om dygnsvila och förbud mot nattarbete. Vi kan bara behandla ansökan om arbetsgivaren inte har ett kollektivavtal som reglerar dygnsvila och/eller nattarbete.
Ansökan om undantag från regeln i 13 § arbetstidslagen om dygnsvila/förbud mot nattarbete
-
Du kan anmäla en produkt som du anser vara farlig eller bristfällig.
-
All innesluten användning av GMM behöver vara anmäld till eller ha tillstånd från Arbetsmiljöverket, med vissa undantag.
-
Kemiska ämnen, grupp A
Det är förbjudet att hantera cancerframkallande kemiska ämnen i grupp A. I vissa undantagsfall får du hantera dessa ämnen om du söker tillstånd.
Ansökan om tillstånd för kemiska ämnen, grupp A
Kemiska ämnen, grupp B
Du behöver ha tillstånd för att få hantera vissa cancerframkallande, sensibiliserande, allergiframkallande eller reproduktionsstörande ämnen, så kallade kemiska B-ämnen.
-
Arbetsgivaren ska anmäla till Arbetsmiljöverket när mobila anläggningar tas i bruk eller flyttas. Det kan vara mobila krossverk, mobila asfaltsverk eller mobila betongstationer. Du hittar mer information och anmälningsformulär på vår sida om kvarts-stendamm.
Anmälan för mobil anläggning vid hantering av kvartshaltigt material
-
Läkare som har gjort en bedömning för tjänstbarhetsintyg för en arbetstagare ska fylla i ett sådant intyg.
Mallar för beställningsblankett och tjänstbarhetsintyg
Läkare ska anmäla sjukdomar till Arbetsmiljöverket som kan ha samband med arbetet och är av intresse från arbetsmiljösynpunkt.
-
Om du som arbetsgivare anställer barn under 13 år måste du ansöka om tillstånd. Det gäller bland annat när barn under 13 år ska uppträda och repetera inom kulturell eller konstnärlig verksamhet och vid sport- och reklamevenemang, som artist, statist eller liknande.
-
-
Gör en självskattning individuellt eller skapa en länk för en grupp.
-
Du som skyddsombud kan anmäla brister i arbetsmiljön och anmäla om arbetsgivaren inte följer arbetstidslagen. Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har du som skyddsombud rätt att avbryta arbetet, det kallas för skyddsombudsstopp. Mer information och blanketter finns på sidan skyddsombud och arbetsmiljöombud.
Skyddsombud och arbetsmiljöombud
E-tjänster
Begäran om åtgärder (6:6a) – brister i arbetsmiljön
Begäran om åtgärder (19a) – extra övertid, mertid, eller nödfallsövertid
-
Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer kan få statsbidrag för att främja kunskapsutbyte och samverkan med myndigheter för att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet.
-
Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer och vissa ideella organisationer kan få statsbidrag för att ge information och rådgivning om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, så kallade visselblåsare. Här finns information om vad ni kan få bidrag för, hur ni ansöker och övriga villkor:
Statsbidrag för information och rådgivning om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden
-
-
Vill du tipsa om risker i arbetsmiljön på en arbetsplats kan du göra det via telefon eller via vår e-tjänst.
Tipsa om risker i arbetsmiljön
Telefon: 010-730 90 00
-
Utländska arbetsgivare måste anmäla utstationering och en kontaktperson till Arbetsmiljöverket.
Anmäl utstationering i Sverige, webbplats, öppnas i nytt fönster
Du kan söka bland de uppgifter som företag som utstationerar har anmält till Arbetsmiljöverket.
-
Yrkeshygieniska mätningar är obligatoriska att genomföra för vissa ämnen och mätresultaten ska redovisas till Arbetsmiljöverket.
Senast uppdaterad 2024-07-02