Våra förmåner och anställningsvillkor

Som medarbetare får du upp till 35 semesterdagar per år, ersättning för läkar- och sjukvård, extra föräldratillägg, friskvårdsbidrag och möjlighet att ta en betald friskvårdstimme på arbetstid varje vecka.

Tre personer i ett kontorslandskap

De förmåner man har som anställd på Arbetsmiljöverket regleras i Villkorsavtalet (kollektivavtal). Du hittar Villkorsavtalet på Arbetsgivarverket hemsida.

Villkorsavtal, Arbetsgivarverket - OFR/S, P, O, öppnas i nytt fönster

Villkorsavtal-T, Arbetsgivarverket - Saco-S, öppnas i nytt fönster

Villkorsavtal, Arbetsgivarverket - Seko, öppnas i nytt fönster

Anställningsvillkor för anställda inom staten

Arbetsgivarverket har tagit fram en skrift som innehåller en sammanställning av förmåner och villkor för dig som jobbar statligt. Den behandlar bland annat kompetensutveckling och arbetsmiljö, lön, arbetstid, semester och annan ledighet samt olika typer av försäkringar.

Jobba statligt - Samhällsnyttigt uppdrag med moderna villkor, öppnas i nytt fönster

Kompetensutveckling och introduktion

För oss är det viktigt att du som medarbetare får växa och utvecklas i ditt arbete, vilket är en förutsättning för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag. Därför uppmuntrar vi till och satsar på kontinuerlig kompetensutveckling för alla våra medarbetare. Varje medarbetare har regelbundna medarbetarsamtal där man tillsammans med sin chef sätter individuella mål som följs upp.

Alla nyanställa får gå ett introduktionsprogram uppdelad i tre delar:

  • En lokal del där närmaste chef över tid håller ihop ett introduktionsprogram.
  • En digital del med flera digitala kurser, som genomförs i vår Kompetensportal (Learning Management System).
  • En fysisk nätverksdag.

Flexibla arbetstider

Vi strävar efter att alla medarbetare ska ha balans mellan jobb och fritid. Vi har därför ett generöst flextidsavtal som ger dig möjlighet att planera din arbetstid, och det finns också möjlighet att jobba utanför kontoret vid behov. Vår arbetstid är 39 timmar och 45 minuter/vecka för den som jobbar heltid. Vissa arbetsdagar före helgdagar är arbetstidsförkortade.

Arbetsmiljöverket kan utifrån verksamhetens krav och behov, ge möjlighet att arbeta från bostaden upp till 49% av arbetstiden.

Vad är en flexibel arbetsplats?

En flexibel arbetsplats innebär att du har möjlighet att jobba på en annan plats än kontoret, som är din huvudsakliga arbetsplats.

Individuell lönesättning

Vi tillämpar individuell lönesättning. Faktorer som påverkar lönen är arbetets svårighetsgrad, vilket ansvar du har, hur du samverkar med andra, din skicklighet och dina arbetsresultat i förhållande till verksamhetens uppdrag och mål.

Förmånlig semester

Som statligt anställd får du olika många semesterdagar beroende på din ålder.

  • Upp till 29 år: 28 dagar
  • Från och med 30 år: 31 dagar
  • Från och med 40 år: 35 dagar

Löneväxling

Hos oss har du möjlighet att löneväxla vilket innebär något av följande alternativ:

  • Löneväxling månadslön till pension
  • Löneväxla engångsbelopp till pension
  • Löneväxla sparad semester till pension
  • Löneväxla semesterdagar mot högre lön
  • Löneväxla genom att avstå lönehöjning mot fler semesterdagar.

Hälsa och friskvård

För att skapa och ge förutsättningar för ett hållbart arbetsliv vill vi bidra till en god hälsa och en sund livsstil hos våra medarbetare. Alla våra anställda får ta en betald timmes friskvård på arbetstid per vecka, och ett friskvårdsbidrag på upp till 3000 kronor per år. Friskvårdsbidraget kan du använda till bland annat träningskort, massage och andra friskvårdsaktiviteter.

Ersättning vid sjukdom, läkemedel och sjukvård

Hos oss kan du vara ledig utan löneavdrag för läkarbesök hos både företagshälsovården och öppenvården. Du får också ersättning för en viss del av kostnaden för läkarbesök, och en viss del av kostnaden för receptbelagda läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet. Om du blir sjuk kompletterar vi Försäkringskassans sjukpenning med sjukpenningtillägg.

Pensionsavtal

Hos oss omfattas du utöver den allmänna pensionen av det statliga pensionsavtalet med tjänste-, efterlevande- och sjukpension. Mer information om det statliga pensionsavtalet hittar du på Statens pensionsverk (SPV).

Du som fyllt 63 år har möjlighet, efter prövning, att ta ut flexpension. Du kan läsa mer om flexpension på Statens tjänstepensionsverks webbplats.

spv.se, extern webbplats, öppnas i nytt fönster

Försäkringar

Din anställning innefattar en arbetsskadeförsäkring, en grupplivförsäkring och en tjänstereseförsäkring.

Alla medarbetare på Arbetsmiljöverket är arbetsskadeförsäkrade genom AFA försäkring. Dessutom omfattas du av statens tjänstegrupplivförsäkring (TGL-S) genom Statens tjänstepensionsverk, SPV. Den ger ett ekonomiskt skydd för eventuella efterlevande. Det finns också en tjänstereseförsäkring för anställda om du skadas på resan. På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om förmåner för anställda i staten.

Arbetsgivarverket.se, extern webbplats, öppnas i nytt fönster

För dig som är förälder

Våra flexibla arbetstider gör det möjligt för dig att balansera jobb med familjeliv. Om du är föräldraledig och söker föräldrapenning från Försäkringskassan kompletterar vi föräldrapenningen med föräldrapenningtillägg. Du kan också välja att gå ned i arbetstid fram till och med att barnet fyllt tolv år.
Rollen som statsanställd
Att jobba statligt innebär att du bidrar till samhällsnytta för alla som bor, vistas och verkar i Sverige. Statens uppdrag är att på ett tillgängligt, rättssäkert och effektivt sätt utföra den verksamhet och tillämpa de lagar som riksdag och regering beslutat om.

Medborgarna - dina uppdragsgivare

Som statligt anställd arbetar du i allmänhetens tjänst på uppdrag
av medborgarna via riksdag och regering. Verksamheten styrs
av de offentligrättsliga lagarna som gäller både myndigheter och statliga affärsverk.

Den statliga värdegrunden

Alla som har en statlig anställning, så finns en gemensam värdegrund för hela den statliga sektorn som utgår ifrån grundlagar, lagar och förordningar.

Värdegrunden för statsanställa bygger på sex principer:

  • Demokrati: Alla som är anställda i staten arbetar på uppdrag av medborgarna och ska främja demokratiska värderingar i sitt uppdrag.
  • Legalitet: Medborgarna ska vara säkra på att myndigheterna följer reglerna i sin verksamhet.
  • Objektivitet: Myndigheterna ska agera sakligt och opartiskt i all verksamhet.
  • Fri åsiktsbildning: Alla medborgare har rätt till yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet.
  • Respekt: Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde.
  • Effektivitet & service: Myndigheter ska ge ett gott bemötande, vara tillgängliga och på ett effektivt sätt ge medborgare service.

Den statliga värdegrunden, extern webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2024-07-11