Olika typer av hörselskydd

Hörselkåpor

Hörselskydd av kåptyp består av två kåpor som omsluter ytteröronen. De är försedda med en tätningsring som tätar mot huvudet och har vanligen ljudabsorberande material på insidan. Kåporna sitter ihop med en bygel av metall eller plast. 

Hjälmmonterade hörselkåpor 

Hjälmmonterade kåpor består av separata kåpor på armar som är fästa på en skyddshjälm. Armarna kan justeras så att kåporna kan placeras över öronen. För speciella ändamål monteras även kåpor inuti hjälmar, till exempel flyghjälmar.

Hjälmar

Ljuddämpande hjälmar täcker en stor del av huvudet samt ytterörat. Det gör att överföringen av luftljud till kraniet och innerörat minskar.

Hörselproppar

Hörselproppar är hörselskydd som du sätter in i hörselgången eller som täcker hörselgångens mynning. Beroende på vilken typ det är kan du använda dem flera gånger eller endast en gång. Förformade proppar kan du sätta in i hörselgången utan att du behöver forma dem först. De är för det mesta tillverkade i mjuka elastiska material som silikongummi eller mjuk plast med flexibla tätningsflänsar och kan finnas i olika storlekar.

Det finns även förformade individuella proppar som man tillverkar efter en avgjutning av en viss persons hörselgång. Proppar som du som användare formar är utförda i material, vanligen cellplast, som du rullar ihop innan du sätter in dem i hörselgången. Propparna utvidgar sig sedan och tätar hörselgången.

Hörselproppar med bygel

Det finns även hörselproppar som är fästa på en bygel som pressar in dem i hörselgången eller mot hörselgångens mynning. 

Olika funktioner

Skydd med likformig dämpning

Det finns både proppar och kåpor med ungefär samma dämpning för både låga och höga frekvenser vilket kan göra att det blir lättare att kommunicera och få en naturligare tonbalans, det vill säga en bibehållen relation mellan bas och diskant. Sådana skydd kan vara lämpliga till exempel vid musikutövning eller när man behöver kunna uppfatta tal.

Skydd med inbyggd elektronik

Det finns också hörselskydd med olika typer av inbyggd elektronik som ger skydden speciella egenskaper. Bland annat finns nivåberoende skydd som skyddar mot kraftiga korta ljudtoppar eller tillfälliga ljud med höga nivåer men som gör att man kan kommunicera under tystare perioder och skydd som ger möjlighet att lyssna på radio eller musikspelare.

Mer information om hörselskydd finns i

Buller och hörselskydd (ADI 344), broschyr

Buller och bullerbekämpning (H003), bok

Senast uppdaterad 2023-07-12