Arbetstagare ska använda kanyler med integrerad skyddsfunktion

  • 13 maj 2019
Inga arbetstagare ska exponeras för smittämnen på grund av att arbetsgivaren inte har upphandlat sticksäkra produkter.
Bild på generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem

Sjukdom av jobbet dödar fler än olycksfallen

  • 28 april 2019
Idag, den 28 april, är det världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatser. Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem uppmärksammar det genom ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida där hon skriver att arbetsrelaterade sjukdomar dödar långt fler än olyckor i arbetet.
Bild på Erna Zelmin Ekenhem som håller ett framförande vid en konferens

ILO firar 100 år

  • 26 april 2019
Med anledning av FN:s internationella arbetsorganisation, ILO:s hundraårsjubileum och världsarbetsmiljödagen den 28 april anordnar Arbetsmiljöverket och den svenska ILO-kommittén idag, den 26 april, en konferens om arbetsmiljöarbetet under 100 år.
Arbetande man blickar ut genom stort fönster

Dagsljus påverkar vår prestation och att vi mår bra på jobbet

  • 24 april 2019

En ny forskningssammanställning visar att dagsljus och fönster på arbetsplatsen spelar stor roll för hälsan, hur vi mår och presterar på arbetet. Forskningen visar att dagsljus och utblick ökar välbefinnandet, men mer kunskap om hälsoeffekter av ökat inomhusarbete behövs.

Kollage som visar åtta myndigheters logtyper

Myndigheter i samlat grepp mot att arbetstagare utnyttjas i osund konkurrens

  • 17 april 2019

Polisen, Arbetsmiljöverket och Skatteverket genomförde under förra veckan oanmälda kontroller på cirka 120 företag, främst på nagel- och franssalonger, runt om i landet. Syftet var att få bukt med att arbetstagare exploateras.

Tydligare regler för medicinska kontroller i arbetslivet

  • 11 april 2019
Tisdagen den 9 april tog Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin Ekenheim beslut om att omarbetade och nya föreskrifter ska träda i kraft för medicinska kontroller i arbetslivet.
Röd kompressor

Mer krävs för att förebygga explosionsrisker på arbetsplatserna

  • 10 april 2019

8 av 10 kontrollerade arbetsplatser missar att förebygga risker med luftbehållare, tryckkokare, gasflaskor och anordningar som bär högt tryck och kan explodera. Dessa arbetsgivare saknar kunskaper om hur de kan minimera skador genom skötsel och kontroll, och hur de ska placera anordningarna.

Lastbil och däck

Däckbytare i riskzonen under högsäsong

  • 1 april 2019

Snart råder högsäsong i däckverkstäderna. Däckbytarperioden innebär extra högt arbetstempo och fler tunga lyft för montörerna. För att spara tid är det lätt att ta genvägar runt tekniska hjälpmedel och åsidosätta sin säkerhet och hälsa. Det visar Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats i hela lan...

Bild som visar olika exempel på trycksatta anordningar.

Reglerna om trycksatta anordningar, AFS 2017:3, innehåller felskrivningar som rättas i ändringsföreskriften AFS 2019:1

  • 1 april 2019
Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar, AFS 2017:3, började gälla 2017. Det har visat sig att föreskrifterna innehåller några felskrivningar och hänvisningar som nu rättas till med en ändringsföreskrift.
Bild på Arbetsmiljöverkets flagga vajandes i vinden i vad som tycks vara styv kuling.

Arbetsmiljöverket informerar om arbetsmiljöansvar i kommuner och regioner

  • 18 mars 2019
Vart fjärde år väljer svenska folket förtroendevalda i kommuner och regioner till olika politiska uppdrag. En viktig del av detta uppdrag är att vara arbetsgivare och ett av de mest centrala ansvarsområdena, är att se till att kommuner och regioner har en god arbetsmiljö.