E-tjänster och blanketter

Ansök om tillstånd för minderårigas artistuppträdanden

Om du som arbetsgivare anställer barn under 13 år måste du ansöka om tillstånd. Det gäller bland annat när barn under 13 år ska uppträda och repetera inom kulturell eller konstnärlig verksamhet och vid sport- och reklamevenemang, som artist, statist eller liknande.
sko

Arbetsmiljöverket prövar både möjligheten till tillstånd att få utföra arbetet och arbetstiderna arbetet ska utföras. Tänk på att komma in med ansökan i god tid, om ansökan kommer in för sent är det inte säkert att vi hinner ta hand om ditt ärende innan barnet ska börja arbeta. Vi vill helst ha din ansökan minst fyra veckor innan arbetet ska påbörjas.

För minderåriga - barn och ungdomar under 18 år men som har fyllt 13 år - krävs inte tillstånd för att få arbeta som artist, statist, eller liknande. Däremot kan Arbetsmiljöverket pröva frågan om arbetstider. 

Från och med den 1 februari 2013 trädde nya föreskrifter i kraft för minderåriga (AFS 2012:3). Enligt de föreskrifterna kan Arbetsmiljöverket inte bevilja några undantag från bestämmelserna annat än för de uppgifter och arbetstider som nämns ovan.

Minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:03), föreskrifter

Blev du hjälpt av informationen på den här sidan?

För att vi ska kunna besvara dina kommentarer behöver du uppge en e-postadress. 

Har du en fråga, vill anmäla missförhållanden på en arbetsplats eller ge oss tips om arbetsplatser där arbetsmiljön inte är bra? Kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Kontaktformulär

Senast uppdaterad 2018-02-08