Sjukdomar, smitta och mikrobiologiska risker

På alla arbetsplatser finns det mikroorganismer som man inte kan se med blotta ögat. Det är till exempel bakterier, virus och andra ämnen. För det mesta blir vi inte sjuka av mikroorganismerna i arbetsmiljön. Men vid vissa tillfällen och i en del miljöer finns det högre risk för att utsättas för skadliga mikroorganismer.
En person som använder ett mikroskop

Några arbetsmiljöer innebär kända risker, till exempel arbete med människor och djur där det alltid finns risk för smitta, eller arbete där man avsiktligt använder sig av mikroorganismer som i laboratoriearbete och i storskaliga processer som kommersiell odling.

Smittrisker i arbetsmiljön

Mögel, organiskt damm, toxiner och andra mikrobiologiska arbetsmiljörisker

Användning av mikroorganismer

Innesluten användning av GMM

Mikrobiologiska arbetsmiljörisker - smitta, toxinpåverkan, överkänslighet (AFS 2005:1), föreskrifter

Tillstånd

Det finns särskilda regler för de områdena. I vissa fall krävs anmälan eller tillstånd för att arbeta med ett visst smittämne.

Tillstånd och anmälan för användning av mikroorganismer

Anmälan och tillstånd för GMM-verksamhet

Alla arbetsgivare ska jobba med ett systematiskt arbetsmiljöarbete

Det är arbetsgivarens ansvar att arbeta för en bra arbetsmiljö och för att ingen ska behöva bli sjuk eller skada sig på grund av jobbet. Med hjälp av ett systematiskt arbetsmiljöarbete ska arbetsgivare tillsammans med skyddsombud och övriga arbetstagare bland annat undersöka arbetsmiljön, bedöma riskerna för att någon kan komma till skada, åtgärda det som behöver åtgärdas och följa upp att åtgärderna gett avsedd effekt.

Arbeta systematiskt med arbetsmiljön

Våra föreskrifter

Blev du hjälpt av informationen på den här sidan?

För att vi ska kunna besvara dina kommentarer behöver du uppge en e-postadress. Har du en sakfråga hänvisar vi till vårt kontaktformulär.

Kontaktformulär

Senast uppdaterad 2015-06-30