Fler pressmeddelanden

Pressträff om aktuell forskning om arbetsrelaterad dödlighet

Varje år dör omkring 30-50 personer i arbetsolyckor. Betydligt fler dör varje vecka av sjukdomar orsakade av långsiktiga riskfaktorer som bland annat ohälsosam arbetsbelastning, arbetsrelaterad stress, kemiska ämnen, skiftarbete och arbetsrelaterad mobbning. Bengt Järvholm, senior professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, har på uppdrag av Arbetsmiljöverket samlat aktuell kunskap och forskning om arbetsrelaterad dödlighet som han presenterar vid en pressträff den 23 mars 2023.

En bild på en kvinna som sitter i en stol och döljer ansiktet med hjälp av armbågen.

Du som journalist har möjlighet att ta del av senaste forskningsrönen på området på pressträffen. Bland annat ges svar på frågor om hur bakgrundsfaktorer som bransch, antal anställda, yrke, ålder och kön påverkar risken för arbetsrelaterad dödlighet. På pressträffen presenterar vi också senaste forskningen som indikerar ett samband mellan mobbning och självmord liksom ett samband mellan ohälsosam arbetsbelastning och självmord.

Medverkande

Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet och Gustav Sand Kanstrup, projektledare för Arbetsmiljöverkets nollvisionsarbete.

Datum och tid

Torsdagen den 23 mars klockan 9:00–10:00.
Frukostmacka serveras från klockan 08:30.

Plats: 7A Posthuset, lokal 310, Vasagatan 28, Stockholm, Plan 3, Stockholm.

Journalister anmäler sig via carin.persdotter.runnman@av.se senast tisdagen den 21 mars klockan 13:00.

Antalet platser är begränsat.

Övriga intresserade kan följa pressträffen digitalt:

Webbsändning: aktuell forskning om arbetsrelaterad dödlighet

Har du frågor om pressträffen kontakta Sonya Aho, 010-730 9804 eller sonya.aho@av.se.

Välkommen!

Bifogade filer

  • En bild på en kvinna som sitter i en stol och döljer ansiktet med hjälp av armbågen.

Relaterade pressmeddelanden

Unga skadas på jobbet – vanliga ungdomsjobb inspekteras
  • 29 maj 2023
  • Pressmeddelande

Nära 1 500 ungdomar råkade ut för arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro förra sommaren. Nu inspekterar Arbetsmiljöverket arbetsplatser som är vanliga bland ungdomar.

Skolans förebyggande arbete mot hot och våld ska granskas
  • 4 maj 2023
  • Pressmeddelande

Många inrapporterade händelser från skolor de senaste åren handlar om hot och våldssituationer. I maj startar Arbetsmiljöverket en nationell inspektionsinsats för att granska skolans förebyggande arbete mot hot och våld mot skolpersonal. Omkring 1 000 grund- och gymnasieskolor i hela landet sk...

Myndighetskontroll på Öland och Gotland
  • 2 maj 2023
  • Pressmeddelande

Ett 60-tal företag på Öland och Gotland har inspekterats i en myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet. Flera arbetsplatser, framför allt inom bygg, hade så allvarliga säkerhetsbrister att arbetet stoppades direkt.

Ohälsosam arbetsbelastning vanligare orsak till dödlighet
  • 23 mars 2023
  • Pressmeddelande

Varje år dör cirka 3000 personer i förtid av sjukdomar eller skador orsakade av ohälsosamma arbetsmiljöer. Bara av jobbstress dör drygt 700 personer varje år och fler riskerar att dö av detta i framtiden. Ny forskning tyder också på att var 20:e fall av självmord har samband med arbetsrelatera...

Fler nyheter och pressmeddelanden