Fler pressmeddelanden

Pressträff om aktuell forskning om arbetsrelaterad dödlighet

Varje år dör omkring 30-50 personer i arbetsolyckor. Betydligt fler dör varje vecka av sjukdomar orsakade av långsiktiga riskfaktorer som bland annat ohälsosam arbetsbelastning, arbetsrelaterad stress, kemiska ämnen, skiftarbete och arbetsrelaterad mobbning. Bengt Järvholm, senior professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, har på uppdrag av Arbetsmiljöverket samlat aktuell kunskap och forskning om arbetsrelaterad dödlighet som han presenterar vid en pressträff den 23 mars 2023.

Analyser visar att kvinnor var betydligt mer utsatta för negativ stress än män. Arbetsstress såsom den mäts i arbetsmiljöundersökningen 2021 förekom hos 33 procent av kvinnorna och 25 procent av männen.
Analyser visar att kvinnor var betydligt mer utsatta för negativ stress än män. Arbetsstress såsom den mäts i arbetsmiljöundersökningen 2021 förekom hos 33 procent av kvinnorna och 25 procent av männen.

Du som journalist har möjlighet att ta del av senaste forskningsrönen på området på pressträffen. Bland annat ges svar på frågor om hur bakgrundsfaktorer som bransch, antal anställda, yrke, ålder och kön påverkar risken för arbetsrelaterad dödlighet. På pressträffen presenterar vi också senaste forskningen som indikerar ett samband mellan mobbning och självmord liksom ett samband mellan ohälsosam arbetsbelastning och självmord.

Medverkande

Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet och Gustav Sand Kanstrup, projektledare för Arbetsmiljöverkets nollvisionsarbete.

Datum och tid

Torsdagen den 23 mars klockan 9:00–10:00.
Frukostmacka serveras från klockan 08:30.

Plats: 7A Posthuset, lokal 310, Vasagatan 28, Stockholm, Plan 3, Stockholm.

Anmäl dig till:

carin.persdotter.runnman@av.se senast tisdagen den 21 mars klockan 13:00.

Antalet platser är begränsat.

Du kan också delta digitalt. Länk mejlas till journalister ett par dagar innan pressträffen.

Övriga intresserade kan följa webbsändningen via länken: https://www.av.se/om-oss/kalendarium/webbsandning-aktuell-forskning-om-arbetsrelaterad-dodlighet/

Har du frågor om pressträffen kontakta Sonya Aho, 010-730 9804 eller sonya.aho@av.se

Välkommen!

Relaterade pressmeddelanden

Arbetsolyckorna ökar - kvinnor och män drabbas olika
  • 12 juni 2024
  • Pressmeddelande

Antalet anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro ökade förra året med elva procent jämfört med året innan. Män drabbades oftare än kvinnor av arbetsolyckor med dödlig utgång och anmälde också fler arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Kvinnor anmälde dock fler arbetssjukdomar och arbetsolyc...

Unga skadas, får sömnproblem och sextrakasseras på jobbet
  • 22 maj 2024
  • Pressmeddelande

Unga är framtidens arbetskraft men riskerar att få en dålig start på arbetslivet. Flest unga skadar sig på sommaren – men olyckor är långtifrån den enda risken de möter på jobbet. Nu inspekterar vi arbetsplatser inom branscher där många unga arbetar.

Förbud mot riskfyllt arbetsmoment på Green Cargo
  • 6 maj 2024
  • Pressmeddelande

Dödsfall, olyckor och allvarliga tillbud – att åka på fotsteg utanpå lok och tågvagnar i samband med växlingsarbete har varit förenat med allvarliga risker för arbetstagare på Green Cargo. Nu förbjuder Arbetsmiljöverket företaget att utföra arbetsmomentet. Beslutet är förenat med ett vite på 1...

Arbetsmiljöverket deltar i europeisk tillsynskampanj
  • 3 maj 2024
  • Bygg, anläggning
  • ...

Nu inleder Arbetsmiljöverket en tre veckor lång tillsynsinsats av arbetsgivare inom särskilt olycksdrabbade branscher. Insatsen är en del av en kampanj som alla EU-länder och Norge deltar i. Ett viktigt syfte är att dela lärdomar mellan ländernas arbetsmiljömyndigheter.

Fler nyheter och pressmeddelanden