Fler nyheter

Uppdaterad projekteringschecklista för byggprocessens alla skeden

  • 8 december 2021

I den här checklistan kan byggherrar och andra beställare, uppdragstagare, projektörer, Bas-P, Bas-U eller, entreprenörer (arbetsgivare) få vägledande stöd under planering och projektering.

Sju händer som håller i en varsin bit som tillsammans bildar ett fotografi av en byggnad.

”Checklista för projekteringsansvar”(ADI 583) ersätts med checklistan ”Planera, projektera och samordna för en bra arbetsmiljö” (ADI 714). Meningen är att den ska finnas med i byggprocessens alla skeden och vara ett vägledande stöd för alla roller som bidrar utifrån sin kompetens och sitt uppdrag.

Tre delar, tre perspektiv kring arbetsmiljöansvar

Checklistan tar upp flera perspektiv och innehåller frågor med förslag och exempel under hela byggprocessen. Den innehåller tre delar: A, B och C vänder sig till alla roller som har arbetsmiljöansvar.

Den rör skeden för byggherre och andra beställare, uppdragstagare, projektör, Bas-P, Bas-U och entreprenörer (arbetsgivare), från idé-stadiet till slutskedet. Även skyddsombud och skyddskommittéers roller nämns.

Frågorna i del A är tänkt som information och stöd för byggherren för att sätta ihop ett team som har rätt kompetens, uppdrag och förutsättningar för att skapa en bra arbetsmiljö.

Del B handlar om bruksskedet arbetsmiljö, och del C handlar om byggskedet arbetsmiljö, påminner om upplägget i ADI 583, men är utökade med frågor inom flera föreskriftsområden.

Checklistans frågor

Checklistan innehåller särskilda avsnitt med frågor om planering, projektering och samordning för vissa roller, när det gäller

  • kunskap, kompetens och erfarenhet,
  • arbetsmiljöns alla påverkande arbetsmiljöfaktorer,
  • både bruksskedet och byggskedet.

Checklistan tar upp frågor som spänner över

  • programskede och upphandling,
  • projekteringens start och löpande,
  • produktion, uppföljning och utvärdering av arbetsmiljön.

Det finns frågor om upphandling

Checklistan innehåller även frågor om upphandling. Anledning till det är att alla, såväl privata aktörer som upphandlande myndigheter, ska vara uppmärksam på att upphandlingen aldrig får ske på bekostnad av en bra arbetsmiljö eller skäliga arbetsvillkor. Det slår regeringen fast i den nationella strategin för upphandling.

Använd checklistan med broschyren ADI 709

Använd gärna checklistan ihop med broschyren ”Minska riskerna redan i planeringen och projekteringen – gör rätt redan i planeringen och projekteringen” (ADI 709), som förra året ersatte ”Förebygg före byggande” (ADI 574). I båda finns råd och resonemang, och en genomgång av vem som ansvarar för vad. Dessutom finns foldern ”Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling”.

Planera, projektera och samordna för en bra arbetsmiljö (ADI 714)

Minska riskerna i arbetsmiljön – gör rätt redan i planeringen och projekteringen (ADI 709)

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling, (ADI 707)

 

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter