Fler nyheter

Uppdaterad projekteringschecklista för byggprocessens alla skeden

  • 8 december 2021

I den här checklistan kan byggherrar och andra beställare, uppdragstagare, projektörer, Bas-P, Bas-U eller, entreprenörer (arbetsgivare) få vägledande stöd under planering och projektering.

Sju händer som håller i en varsin bit som tillsammans bildar ett fotografi av en byggnad.

”Checklista för projekteringsansvar”(ADI 583) ersätts med checklistan ”Planera, projektera och samordna för en bra arbetsmiljö” (ADI 714). Meningen är att den ska finnas med i byggprocessens alla skeden och vara ett vägledande stöd för alla roller som bidrar utifrån sin kompetens och sitt uppdrag.

Tre delar, tre perspektiv kring arbetsmiljöansvar

Checklistan tar upp flera perspektiv och innehåller frågor med förslag och exempel under hela byggprocessen. Den innehåller tre delar: A, B och C vänder sig till alla roller som har arbetsmiljöansvar.

Den rör skeden för byggherre och andra beställare, uppdragstagare, projektör, Bas-P, Bas-U och entreprenörer (arbetsgivare), från idé-stadiet till slutskedet. Även skyddsombud och skyddskommittéers roller nämns.

Frågorna i del A är tänkt som information och stöd för byggherren för att sätta ihop ett team som har rätt kompetens, uppdrag och förutsättningar för att skapa en bra arbetsmiljö.

Del B handlar om bruksskedet arbetsmiljö, och del C handlar om byggskedet arbetsmiljö, påminner om upplägget i ADI 583, men är utökade med frågor inom flera föreskriftsområden.

Checklistans frågor

Checklistan innehåller särskilda avsnitt med frågor om planering, projektering och samordning för vissa roller, när det gäller

  • kunskap, kompetens och erfarenhet,
  • arbetsmiljöns alla påverkande arbetsmiljöfaktorer,
  • både bruksskedet och byggskedet.

Checklistan tar upp frågor som spänner över

  • programskede och upphandling,
  • projekteringens start och löpande,
  • produktion, uppföljning och utvärdering av arbetsmiljön.

Det finns frågor om upphandling

Checklistan innehåller även frågor om upphandling. Anledning till det är att alla, såväl privata aktörer som upphandlande myndigheter, ska vara uppmärksam på att upphandlingen aldrig får ske på bekostnad av en bra arbetsmiljö eller skäliga arbetsvillkor. Det slår regeringen fast i den nationella strategin för upphandling.

Använd checklistan med broschyren ADI 709

Använd gärna checklistan ihop med broschyren ”Minska riskerna redan i planeringen och projekteringen – gör rätt redan i planeringen och projekteringen” (ADI 709), som förra året ersatte ”Förebygg före byggande” (ADI 574). I båda finns råd och resonemang, och en genomgång av vem som ansvarar för vad. Dessutom finns foldern ”Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling”.

Planera, projektera och samordna för en bra arbetsmiljö (ADI 714)

Minska riskerna i arbetsmiljön – gör rätt redan i planeringen och projekteringen (ADI 709)

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling, (ADI 707)

 

Relaterade nyheter

  • Myndighetskontroller av avfallstransporter i Stockholm
    • 3 oktober 2024
    Under förra veckan genomfördes omfattande myndighetsgemensamma kontroller av transport och hantering av avfall i Stockholmsområdet. Insatsen initierades av Länsstyrelsen i Stockholm och planerades och genomfördes i samarbete med Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i Stockholm. 18 kommuner de...
  • Nya regler för säkrare bygg- och anläggningsarbete
    • 2 oktober 2024
    Bygg- och anläggningsarbete är bland de farligaste jobben sett till antal allvarliga olycksfall och dödsolyckor. För att öka säkerheten och göra arbetsmiljöansvaret tydligare i bygg- och anläggningsprojekt har Arbetsmiljöverket tagit fram nya regler.
  • Vårt uppdrag kring skyddslagstiftning om arbetstider
    • 1 oktober 2024
    Arbetsmiljöverket handlägger ärenden om efterlevnad av förbudet mot nattarbete i arbetstidslagen. Vi utfärdar förbud i de fall där nattarbete utförs och arbetsgivaren inte kunnat visa att det finns anledning att göra undantag från förbudet mot nattarbete.
  • Sök bidrag för information och rådgivning om visselblåsning för 2025
    • 19 september 2024
    Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, samt vissa ideella organisationer, kan nu söka statsbidrag för att ge information och rådgivning om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, det vill säga visselblåsare.
Fler nyheter