Fler nyheter

Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi

  • 5 juni 2024

Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.

En man i kostym står lutad mot ett skrivbord och tittar in i kameralinsen.
Håkan Olsson, senior rådgivare och tidigare vikarierande GD, blir utredare för den nya arbetsmiljöstrategin. Foto: Sören Andersson

Arbetsmiljöstrategin anger inriktningen för regeringens arbetsmiljöpolitik. Den nuvarande strategin trädde i kraft 2021 och gäller till och med 2025.

Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson har i dag tilldelats uppdraget att ta fram ett förslag till en ny arbetsmiljöstrategi för åren 2026 till 2030. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag till regeringen senast den 11 juni 2025.

Håkan Olsson är i dag senior rådgivare på Arbetsmiljöverket. Han har en lång bakgrund på myndigheten och har nyligen varit vikarierande generaldirektör. Parallellt med det nya uppdraget kommer han att finnas kvar i en rådgivande roll på Arbetsmiljöverket året ut.

Regeringens pressmeddelande

En ny arbetsmiljöstrategi för ett förändrat arbetsliv, pressmeddelande på regeringen.se, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Rapport om skyddsombud till regeringen
  • 29 april 2024
Arbetsmiljöverket har lämnat sin rapport om skyddsombud till regeringen. För att fler ska vilja och kunna engagera sig som skyddsombud behövs bland annat stöd från kollegor och arbetsgivare, tid att utföra sitt uppdrag och kunskap.
Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Fler nyheter