Fler nyheter

Ingen ska dö, varken på eller av jobbet

  • 29 april 2024

Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.

En balk lyfts av en kran. Nedanför står en man med ett manöverdon.
De flesta dödsolyckorna sker på arbetsplatser inom byggverksamhet, transport och magasinering samt jordbruk, skogsbruk och fiske.

I går, den 28 april, var det Internationella Arbetsmiljödagen. Bakom dagen står Internationella arbetsorganisation, ILO, som slagit fast att en säker och hälsosam arbetsmiljö är en grundläggande rättighet.

Samtidigt dör fortfarande kvinnor och män av sitt arbete på arbetsplatser runtom i Sverige. Vad som krävs för att förhindra detta, tar vi upp i en debattartikel i Arbetet i dag.

I fredags deltog vi också i ett seminarium på samma tema tillsammans med experter och myndigheter från de nordiska länderna. Där diskuterade vi utmaningar och möjligheter med att förebygga arbetsrelaterad dödlighet. Vill du veta mer om hur det ser ut och vad som går att göra, har du möjlighet att ta del av seminariet i efterhand.

Ta del av debattartikeln: Ingen ska dö, varken på eller av jobbet, Arbetet, öppnas i nytt fönster.

Ta del av seminariet: Arbetsrelaterad dödlighet – lärdomar från de nordiska länderna, Afa Försäkring på YouTube, öppnas i nytt fönster.

Relaterade nyheter

Rapport om skyddsombud till regeringen
  • 29 april 2024
Arbetsmiljöverket har lämnat sin rapport om skyddsombud till regeringen. För att fler ska vilja och kunna engagera sig som skyddsombud behövs bland annat stöd från kollegor och arbetsgivare, tid att utföra sitt uppdrag och kunskap.
Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Fler nyheter