Fler nyheter

Bidrag till nationell strategi om psykisk ohälsa

  • 30 augusti 2021

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att lämna ett underlag för en ny nationell strategi om psykisk hälsa och suicidprevention. Arbetsmiljöverket är en av 25 myndigheter som deltar i uppdraget.

Vi ska senast 1 september i år redovisa separata analyser till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Arbetsmiljölagstiftningen och Arbetsmiljöverkets uppdrag är inte direkt utformat för att förebygga psykisk ohälsa och suicidrisk hos enskilda arbetstagare. Det är mer allmänt utformat för att förebygga risker i arbetsmiljön. Däremot kan det förebygga psykisk ohälsa indirekt, genom att hantera risker som kan leda till psykisk ohälsa, särskilt i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket redovisar därför främst det som avser den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Projektrapport: Regeringsuppdrag om underlag för en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention, pdf öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter