Fler nyheter

Vi stärker samarbetet mot arbetslivskriminalitet

  • 24 februari 2022

Arbetsmiljöverket ska tillsammans med Polismyndigheten och Skatteverket bilda regionala center mot arbetslivskriminalitet. Det är ett av flera uppdrag som regeringen kommer att ge myndigheterna som samarbetar för att bekämpa arbetslivskriminalitet.

Sedan 2018 samarbetar Arbetsmiljöverket och sju andra myndigheter för att motverka fusk och brott i arbetslivet. Nu ska regeringen ge myndigheterna nya uppdrag för att ytterligare förstärka insatserna mot arbetslivskriminaliteten.

Effektivare kontroller genom regionala center

Myndigheterna ska bland annat öka antalet gemensamma kontroller och som ett led i detta bilda regionala center mot arbetslivskriminalitet. Det är Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket som ska börja bilda centren och de övriga myndigheterna ska sedan successivt ansluta sig till dem. Det är Arbetsmiljöverket som ska samordna uppdraget. Syftet är att få ett ännu effektivare samarbete mellan myndigheterna för att se till att arbetsgivare följer reglerna.

– Vi måste fortsätta att stärka vårt gemensamma arbete mot fusk och brott i arbetslivet – därför ser vi positivt på regeringens uppdrag till oss. Vi kan aldrig acceptera ett arbetsliv där människor far illa och utnyttjas, skattemedel hamnar i orätta fickor eller de seriösa företagen konkurreras ut av oseriösa, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin.

Centren mot arbetslivskriminalitet ska dela kontor med de regionala underrättelsecenter som redan finns inom myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet. Två regionala center ska vara inrättade i juni 2022 och ytterligare fem ska vara inrättade under 2023.

Uppdrag att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och om varaktig myndighetssamverkan, regeringens webbplats, öppnas i nytt fönster

Om myndigheternas samarbete mot arbetslivskriminalitet

Åtta myndigheter samarbetar sedan 2018 för att bekämpa arbetslivskriminaliteten i Sverige. Arbetskriminalitet är när företag medvetet bryter mot regler som rör arbetslivet.

Myndigheterna har gjort över 6 000 gemensamma kontroller inom branscher som är särskilt utsatta för arbetslivskriminalitet: bygg, restaurang, transport, städning samt vård, omsorg och sociala tjänster. Arbetskriminalitet är också vanligt inom bilvård, skönhet, gröna näringar (jord- och skogsbruk) och avfallshantering.

De myndigheter som ingår i samarbetet är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Åklagarmyndigheten ska nu också ingå i samarbetet. Det är Arbetsmiljöverket som samordnar arbetet.

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter