Sedan 2018 samarbetar Arbetsmiljöverket och sju andra myndigheter för att motverka fusk och brott i arbetslivet. Nu ska regeringen ge myndigheterna nya uppdrag för att ytterligare förstärka insatserna mot arbetslivskriminaliteten.
Effektivare kontroller genom regionala center
Myndigheterna ska bland annat öka antalet gemensamma kontroller och som ett led i detta bilda regionala center mot arbetslivskriminalitet. Det är Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket som ska börja bilda centren och de övriga myndigheterna ska sedan successivt ansluta sig till dem. Det är Arbetsmiljöverket som ska samordna uppdraget. Syftet är att få ett ännu effektivare samarbete mellan myndigheterna för att se till att arbetsgivare följer reglerna.
– Vi måste fortsätta att stärka vårt gemensamma arbete mot fusk och brott i arbetslivet – därför ser vi positivt på regeringens uppdrag till oss. Vi kan aldrig acceptera ett arbetsliv där människor far illa och utnyttjas, skattemedel hamnar i orätta fickor eller de seriösa företagen konkurreras ut av oseriösa, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin.
Centren mot arbetslivskriminalitet ska dela kontor med de regionala underrättelsecenter som redan finns inom myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet. Två regionala center ska vara inrättade i juni 2022 och ytterligare fem ska vara inrättade under 2023.
Om myndigheternas samarbete mot arbetslivskriminalitet
Åtta myndigheter samarbetar sedan 2018 för att bekämpa arbetslivskriminaliteten i Sverige. Arbetskriminalitet är när företag medvetet bryter mot regler som rör arbetslivet.
Myndigheterna har gjort över 6 000 gemensamma kontroller inom branscher som är särskilt utsatta för arbetslivskriminalitet: bygg, restaurang, transport, städning samt vård, omsorg och sociala tjänster. Arbetskriminalitet är också vanligt inom bilvård, skönhet, gröna näringar (jord- och skogsbruk) och avfallshantering.
De myndigheter som ingår i samarbetet är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Åklagarmyndigheten ska nu också ingå i samarbetet. Det är Arbetsmiljöverket som samordnar arbetet.