Fler nyheter

Reglerna för certifiering av pannoperatörer skjuts fram

  • 30 maj 2022

Arbetsmiljöverket har den 30 maj 2022 beslutat att skjuta på ikraftträdandet av reglerna för certifiering av pannoperatörer. Reglerna för certifiering av pannoperatörer behöver ses över och därför skjuts ikraftträdandet fram till 1 december 2025.

Arbetsmiljöverket har beslutat att göra en översyn av reglerna gällande kravet på certifiering av pannoperatörer som arbetar med pannor i kategori 1-4. Vilka beslutats träda i kraft 1 december 2025.

Arbetsmiljöverket kommer i arbetet med att ta fram de reviderade reglerna bjuda in arbetsmarknadens parter, andra myndigheter samt de ackrediterade certifieringsorganen till samverkan för att nå bästa möjliga genomförande och implementering.

Arbetsmiljöverket ser fortsatt att det är viktigt att säkra kompetensen inom drift och övervakning av pannanläggningar men ser också att kompetenskravet kan komma att differentieras i de olika kategorierna 1- 4.

Reglerna för kontroll och övervakning av pannor gäller fortfarande under övergångsperioden.

Användning av panna klass A eller B

Vanliga frågor och svar

Det har kommit in frågor kring kravet på certifiering av pannoperatörer för museiverksamhet. Både museiverksamhet och upprätthållande av aktiva certifikat igår i det material som ska ses över.

AFS 2017:3 är en nationell föreskrift. Det innebär att det är möjligt att söka dispens för krav enligt någon paragraf. Inkommer det en begäran om dispens så kommer den behandlas på regelavdelningen men handläggs av avdelningen för juridik. Observera att detta inte är samma sak som att vi säger att det automatiskt går att få dispens, varje fall prövas för sig och det ska ju vara grundat på något som gör att vi kan anse att vi kan ge dispens.

Certifikatets giltighetstid gäller enligt bilaga 2 AFS 2017:3, alltså fem år efter det datum då certifikatet utfärdades. Ingen förlängning. Ändringen gäller bara ikraftträdandet som retroaktivt skjutits fram till 1 december 2022.

Relaterade nyheter

Unika föreskrifter underlättar arbetsmiljöarbetet
  • 4 december 2023
När föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö kom för sju år sedan satte de fokus på arbetsbelastning, arbetstider och kränkande särbehandling. En ny rapport visar att det finns ett stort intresse för föreskrifterna och att de har underlättat arbetet med den organisatoriska och soci...
Fler företag ska ha kanaler för visselblåsning
  • 16 november 2023
Senast 17 december 2023 ska privata arbetsgivare med minst 50 anställda ha lanserat interna rapporteringskanaler för visselblåsning. Sådana rapporteringskanaler används för att slå larm om missförhållanden på arbetsplatsen.
Center mot arbetslivskriminalitet startar i Stockholm
  • 14 november 2023
Idag öppnar ett center mot arbetslivskriminalitet i Stockholm. Det är landets sjätte center, där Arbetsmiljöverket och åtta andra myndigheter jobbar tillsammans för att motverka brott i arbetslivet.
Montering av solceller på tak – vad gäller?
  • 24 oktober 2023
Har du koll på de arbetsmiljöregler som gäller vid montering av solceller på tak? Här går vi igenom hur du förebygger risker och vem som är ansvarig för vad.
Fler nyheter