Fler nyheter

Ny ändringsföreskrift om utbildningskrav vid hantering av diisocyanater

  • 8 april 2022

För att undvika dubbelreglering kommer utbildningskraven, för de diisocyanater som omfattats av begränsningen i Reach-förordningen, att tas bort i föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker när begränsningen börjar gälla.

Dubbelreglering är när samma krav finns i flera lagar. Övriga krav som gäller för diisocyanater, till exempel medicinska kontroller, kommer att finnas kvar i föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker.

Utbildningskravet vid hantering av diisocyanater berör de som hanterar diisocyanater. Det kan till exempel handla om de som arbetar inom färgindustrin, tillverkning av lim, lack, skumisolering, stoppning och plastvaror.

Diisocyanater är allergiframkallande och kan orsaka svår astma

Diisocyanater är en grupp ämnen som framförallt används för att tillverka polyuretanplaster. Många diisocyanater är allergiframkallande och kan orsaka svår astma hos de som utsätts för dessa ämnen i sitt arbete. För att skydda arbetstagarna har EU beslutat om utbildningskrav vid hantering av vissa diisocyanater. Kraven finns i Reach-förordningen som en begränsning i post 74 bilaga XVII och börjar gälla 24 augusti 2023.

Utbildningskrav vid hantering diisocyanater – Reach-förordningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Kemiska arbetsmiljörisker, AFS 2022:1 (ändring av AFS 2011:19), träder i kraft 24 augusti 2023, pdf, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

  • Arbetsmiljöverket ser över hanteringen av asbestsrivningar
    • 29 november 2024
    Arbetsmiljöverkets villkorade tillstånd för hantering av asbest är till för att skydda arbetstagare från de mycket allvarliga hälsorisker som finns vid till exempel rivning av asbest. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön och att reglerna följs på en arbetsplats där det före...
  • Beslut om ändringsföreskrifter
    • 15 november 2024
    Nu har Arbetsmiljöverkets generaldirektör fattat beslut om de ändringsföreskrifter som varit ute på remiss under våren och hösten. Föreskrifterna träder i kraft den 1 januari 2025, samtidigt med alla regler i en ny struktur.
  • Vibrationsskador går att förebygga
    • 24 oktober 2024
    Vibrationer från handhållna vibrerande maskiner kan ge allvarliga och bestående skador. Men det går att förebygga skador genom att satsa på arbetsmiljöarbetet – och använda rätt maskiner och arbetssätt.
  • Fler poliser måste få utbildning om farliga ämnen
    • 14 oktober 2024
    Nya fordon med ny teknik medför risker i arbetet vid olycksplatser på våra vägar. Nu förelägger vi Polismyndigheten att se till att alla poliser som kan beordras till olycksplatser med brinnande eller krockskadade fordon regelbundet genomgår så kallad CBRNE-utbildning.
Fler nyheter