Fler nyheter

Inspektionsbrev till regionerna ökade tillgången till sticksäkra kanyler

  • 16 mars 2022

Efter signaler om att sprutor utan stickskydd användes vid vaccination mot covid-19 skickade Arbetsmiljöverket ut ett inspektionsbrev till samtliga regioner. Nu har 20 av 21 regioner säkrat tillgången på kanyler med integrerad skyddsfunktion så att arbetstagare kan vaccinera och utföra andra typer av injektioner på ett säkert sätt.

Närbild på en hand som ger en spruta.

Nationella vaccinationsveckan pågår just nu (14-20 mars 2022) och Arbetsmiljöverket uppmanar till fortsatt försiktighet vid all användning av kanyler inom vården för att skydda personal från blodsmitta. I samband med injektioner till exempel vid insulinbehandling eller vaccination ska så kallade sticksäkra produkter användas.

– Regionerna har en central roll för vaccinationer. Vår tillsyn har lett till förbättringar och ökad kunskap hos regionerna som numera lever upp till kravet på kanyler med integrerad skyddsfunktion. Nu vill vi att alla andra som jobbar med vaccinationer också ser över sina rutiner för upphandling och användning av sticksäkra produkter för att ingen ska riskera att smittas, bli sjuk, skadas eller dör av jobbet, säger Pernilla Niia, regionchef på Arbetsmiljöverket.

När Sverige nu gått in i en ny fas i pandemin och allmänna åtgärder för att minska smittspridningen upphört, är det fortfarande viktigt att arbetsgivare fortsätter att bedöma risken för att smitta sprids på arbetsplatsen. Det innebär bland annat att se till att arbetstagare, som vaccinerar eller utför andra typer av injektioner, ska använda kanyler integrerad skyddsfunktion som skydd mot blodsmitta.

– Vi hoppas att vår tillsyn ger effekt i alla delar av hälso- och sjukvården där även andra typer av injektioner utförs till exempel i vaccinationsprogram på barnavårdscentraler, säsongsinfluensa, insulininjektioner mm. Det är många arbetstagare som därigenom får säkrare utrustning att arbeta med, så att de inte riskerar att smittas av blodsjukdomar på grund av sitt jobb, säger Pernilla Niia.

Fakta

I samband med injektioner, exempelvis vid vaccination och insulinbehandling, krävs så kallade sticksäkra produkter. Detta innebär att kanylen ska ha integrerad skyddsfunktion för att minska risker för stickskador.

Utöver upphandling av sticksäkra produkter ska arbetsgivaren se till att personalen har utbildning och tydliga rutiner för arbetet med kanyler. Att arbeta förebyggande med detta är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet inom vården.

Mer information om åtgärder för att förebygga stick- och skärskador

Arbetsmiljöverket begär svar från regionerna om sprutor utan stickskydd

Arbetsgivarens ansvar vid brist på sticksäkra produkter med integrerad skyddsfunktion

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter