I media har ärenden om nattarbete på strippklubbar uppmärksammats, där arbetsgivaren menar att den tecknat kollektivavtal med en central arbetstagarorganisation – och att avtalet därmed gör undantag från förbudet mot nattarbete.
Arbetsmiljöverket är tillsynsmyndighet
Arbetsmiljöverket har tillsyn över att arbetstidslagen följs i Sverige. I de fall där vi ser att lagen inte följs, som vid exempelvis otillåtet nattarbete, så kan vi meddela om föreläggande eller förbud som riktas mot arbetsgivaren.
Föreläggandet eller förbudet kan kombineras med vite, och handlar då om ett bestämt belopp som arbetsgivaren kan riskera att få betala om den inte rättar sig efter föreläggandet eller förbudet.
Arbetstidslagen kan avtalas bort genom kollektivavtal
Om en regel i arbetstidslagen har ersatts av till exempel ett kollektivavtal är det parterna i avtalet som själva bevakar att avtalet följs.
Arbetstidslagen kan med andra ord helt eller delvis avtalas bort genom kollektivavtal, under förutsättning att avtalet är skrivet med en central arbetstagarorganisation, eller i vissa situationer en lokal arbetstagarorganisation.
Frågan om undantag från arbetstidslagen har aktualiserats
Arbetsmiljöverket klassar inte vad som ska ses som en central arbetstagarorganisation. Däremot så kan vi i enskilda ärenden göra en bedömning av om organisationen är en sådan typ av central arbetstagarorganisation som kan teckna undantag från arbetstidslagen i sina kollektivavtal.
Lagstiftaren har menat att det bara är en sådan organisation som uppnått viss stabilitet och organisatorisk mognad och som företräder ett betydande antal medlemmar som kan teckna kollektivavtal med undantag från skyddslagstiftningen.
En fråga som nu kommer prövas av förvaltningsrätten i ett av de aktuella ärendena är om arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal med en sådan organisation.