Fler nyheter

Arbetsmiljöverket begär svar från regionerna om sprutor utan stickskydd

  • 30 september 2021

I somras fick Arbetsmiljöverket kännedom om att Region Skåne köpt in sprutor med kanyler utan integrerad skyddsfunktion för vaccineringen av covid-19. Myndigheten överväger att stoppa regionen från att använda sprutorna.

I dag skickade Arbetsmiljöverket ett brev till övriga regioner i landet för att få svar på om de använder kanyler utan skyddsfunktion.

– Vi har fått kännedom om att fler regioner kan ha köpt sprutor med kanyl utan integrerad skyddsfunktion, därför vill vi kontrollera om det är så. Det är arbetsgivarens skyldighet att säkra arbetsmiljön för varje enskild medarbetare, säger Pernilla Niia, regionchef på Arbetsmiljöverket.

Risk för blodsmitta

– Kanyler som saknar skyddsfunktion ökar risken för blodsmitta bland de anställda. Om arbetstagaren sticker sig på en använd kanyl finns risken att bli smittad av sjukdomar som överförs via blod, säger Pernilla Niia.

Vid en stickskada är det främst blodöverförda virus som hepatit B-virus (HBV), hepatit C-virus (HCV) och humant immunbristvirus (HIV) som utgör en risk.

Säker utrustning

Sprutor med kanyler utan integrerat skydd får bara användas om det inte finns produkter som är säkra för de anställda att tillgå på marknaden.

– Om de svar vi får in visar att någon använder kanyler utan skyddsfunktion kommer vi att kräva dokumentation som säkerställer att arbetsgivaren har försökt få tag på säker utrustning. Är dokumentationen bristfällig får det konsekvenser. Till exempel kan det innebära att vi utfärdar ett förbud eller föreläggande om vite, säger Pernilla Niia.

Kan bli förbud

I somras fick Arbetsmiljöverket kännedom om att Region Skåne använder kanyler utan skyddsfunktion. Myndigheten gjorde en inspektion och har dessutom tagit in uppgifter från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten, som visar att det nu varken råder brist på säkra kanyler med stickskydd eller vaccin. Arbetsmiljöverket har underrättat Region Skåne om att myndigheten kan komma att besluta om att förbjuda användningen av sprutorna i Skåne.

– Vi ger nu Region Skåne möjlighet att komma in med uppgifter till oss om hur de ser på saken innan vi fattar beslut, säger Pernilla Niia.

Arbetsgivarens ansvar vid brist på sticksäkra produkter med integrerad skyddsfunktion

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter