Fler nyheter

Frisör- och livsmedelsbranschen granskas i EU-gemensam insats om belastningsergonomi

  • 22 mars 2022

Fler än hälften av de anmälda arbetssjukdomar som drabbar livsmedelstillverkare och frisörer beror på belastningsskador. Just nu pågår ett 160-tal inspektioner inom de två branscherna, i ett gemensamt EU-projekt med fokus på ergonomi.

Tillverkning av semlor

”Friska arbetsplatser belastar rätt” är ett gemensamt EU-projekt. I Sverige har två branscher valts ut: livsmedelstillverkare och frisörer/barberare. Mellan 15 mars till 30 juni genomför Arbetsmiljöverket omkring 160 inspektioner spridda över hela landet.

Arbetsmiljöverkets statistik visar att över hälften av de arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan och som drabbar livsmedelstillverkare är orsakade av biomekaniska faktorer, det vill säga skador som belastar kroppen, exempelvis muskler och leder. Det beror ofta på ensidigt repetitivt arbete eller manuell hantering. Även frisörer och barberare, som jobbar mycket med ensidigt repetitivt arbete, är drabbade. Räknat i antal personer handlar det om 721 livsmedelstillverkare och 94 frisörer som anmält arbetssjukdom till Försäkringskassan 2016-2020.

Arbetsolyckor

Livsmedelstillverkare är dessutom långt mer utsatta när det gäller arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Drygt 4 000 anmälningar har gjorts inom livsmedelsframställningen. Det kan handla om fallolyckor eller förlorad kontroll av maskin, verktyg eller utrustning till exempel. Anmälda arbetsolyckor bland frisörer är ovanligt.

Förebygga skador

– I samband med inspektionerna går vi på djupet kring det som rör ergonomin på arbetsplatserna. Arbetsgivaren behöver i sitt systematiska arbetsmiljöarbete ta med bedömning av risk för belastningsskador som en naturlig del, så att ingen riskerar att bli sjuk av sitt arbete, säger Nadja Lukin som jobbar med projektet.

Inspektörerna undersöker om arbetsgivaren gjort någon belastningsergonomisk riskbedömning och ställer frågor om hur arbetet planeras.

Viktigt ta paus

– Vi tittar på om det finns utrymme för frisörer att ta paus mellan kunderna. Om arbetstagare inom livsmedelstillverkning har tillgång till rätt utrustning och om kan man i så fall ställa in den så att det passar individen. Det är viktigt att arbetsgivaren sett till att arbetstagarna har kunskap om hur man förebygger belastningsskador, säger Annika Schmidt, projektledare.

Brister

Visar det sig att det finns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet kring ergonomin får företaget ett inspektionsmeddelande. Om bristerna inte rättas till så kan företaget beläggas med vite. Vårens inspektioner kommer sammanställas i en nationell rapport.

Fakta

Friska arbetsplatser belastar rätt /Healthy Workplaces Lighten the Load är ett treårigt program med syfte att förebygga belastningsbesvär i arbetet i hela EU. I kampanjen i vår inspekteras följande 5 branscher. (I Sverige har frisör-/barberare och livsmedelstillverkningsbranschen valts ut*):
Hälso- och sjukvård
Bygg
Transport/leveranser
Frisörer/barberare*
Livsmedelstillverkning*

Anmälda arbetssjukdomar till Försäkringskassan: livsmedelframställning 2016-2020

(andel av antal anmälda arbetssjukdomar)
Biomekaniska faktorer 64 procent
Fysikaliska faktorer 11 procent
Psykosociala faktorer 8 procent
Industriella faktorer 6 procent
Biologiska, kemiska faktorer 4
Övriga faktorer 7 procent

Anmälda arbetsolyckor till Försäkringskassan med sjukfrånvaro: livsmedelsframställning 2016-2020*

(andel av antal anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro)
Fall av person 21 procent
Belastningsolycka 15 procent
Skada av verktyg 14 procent
Skada av maskin 11 procent
Skada av transportanordning/fordon 9 procent
Skada av slag mot föremål 8 procent
Ras, eller fall av föremål 6 procent
Övrigt 17 procent

Anmälda arbetssjukdomar till Försäkringskassan: frisörer/barberare 2016-2020

(andel av antal anmälda arbetssjukdomar)
Biomekaniska faktorer 51 procent
Industriella faktorer exempelvis hårvårdsprodukter 39 procent
Kemiska faktorer 3 procent
Biologiska faktorer 1 procent
Psykologiska faktorer 1 procent
Övriga faktorer 4 procent

Källa Arbetsmiljöverket
*)Frisörer/barberare har få anmälda arbetsolyckor, statistik saknas därför

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter