Fler nyheter

Center mot arbetslivskriminalitet öppnar i Göteborg och Umeå

  • 30 juni 2022

Den här veckan öppnar två center mot arbetslivskriminalitet i Göteborg och Umeå, med representanter från bland andra Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Syftet är att jobba effektivare tillsammans, för att komma åt de oseriösa företagen från flera håll.

– Vi kan aldrig acceptera att människor utnyttjas på jobbet. Nu höjer vi ambitionerna för att tillsammans bekämpa fusk och brott i arbetslivet. Vi anställer fler inspektörer som jobbar mot arbetslivskriminalitet och vi får gemensamma lokaler, där vi myndigheter kan stärka vårt samarbete, säger Arne Alfredsson, chef för Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensam kontroll.

Totalt sju center kommer att stå öppna senast i slutet av 2023 med representanter från de nio myndigheter som har uppdrag att arbeta mot arbetslivskriminalitet. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet. Centren samlokaliseras med befintliga regionala underrättelsecenter inom uppdraget mot organiserad brottslighet.

Vid de regionala centren mot arbetslivskriminalitet ska myndighetsgemensamma kontroller planeras och analyseras. Kontrollerna sker sedan oanmälda vid arbetsplatser. Syftet är att upptäcka brister hos arbetsgivare som exempelvis farlig arbetsmiljö, svart arbetskraft, anställda som saknar rätt att arbeta i Sverige eller arbetskraft vars villkor utgör människohandel eller människoexploatering.

– Med olika expertis på ett och samma ställe får vi en stark regional kännedom om läget på arbetsplatserna och kan dela arbetssätt och erfarenhet, säger Per Wadhed, polisöverintendent och Polismyndighetens samordnare i det myndighetsgemensamma uppdraget.

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter