Fler nyheter

Beslut om den fortsatta processen för föreskrifter i en ny struktur

  • 8 februari 2022

Nu finns en ny tidsplan och ett beslut om den fortsatta processen för arbetet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd i en ny struktur. Det blir en ny remissomgång i mindre skala och med den nya tidsplanen väntas föreskrifterna träda i kraft i början av hösten 2024.

På mötet med parterna i Arbetsmiljöverkets centrala samråd i slutet av januari presenterade Arbetsmiljöverket ett förslag på fortsatt process framåt. Detta efter en inledande diskussion på samrådet i december och uppföljande enskilda avstämningar.

– Parterna tyckte att den fortsatta processen såg bra ut. De får nu, precis som de önskat, mer tid på sig att gå igenom de reviderade föreskrifterna och allmänna råden, tillsammans med sina medlemsföretag, säger Torben Vincentsen, chef för regelavdelningen.

Ny remiss för parterna till och med 1 oktober

Remissen går denna gång ut till parterna som ingår i Arbetsmiljöverkets centrala samråd och några till. Arbetsmiljöverket efterfrågar synpunkter på rena felaktigheter, ändringar som innebär ändrad kravnivå eller justeringar i sakinnehåll som gjorts efter remissen 2020.

I remissutskicket ingår, förutom föreskriftstexterna, en paragrafnyckel, konsekvensutredningar för enskilda häften, parallelluppställningar, en remissrapport och en övergripande konsekvensutredning.

– Under våren bjuder vi in till ett antal möten med parterna, där de kan ställa frågor om innehållet och få möjlighet till fördjupning i texterna, säger Torben Vincentsen.

Reglerna väntas träda i kraft i början av hösten 2024

Den nya remissen innebär att tidsplanen förlängs. Arbetsmiljöverkets generaldirektör väntas nu fatta beslut om föreskrifterna våren 2023 och de väntas träda i kraft i början av hösten 2024. Arbetet med att digitalisera föreskrifterna och att utveckla stödet till föreskrifterna fortsätter samtidigt som planerat.

Läs om bakgrunden till den förlängda tidsplanen i en tidigare nyhetsartikel.
Förlängd tidsplan för föreskrifter i en ny struktur

Relaterade nyheter

Arbetsmiljöverket handlägger händelser på Northvolt
  • 12 juli 2024
Några tragiska händelser har nyligen drabbat personer som arbetade på batterifabriken Northvolt. De utreds av flera olika myndigheter. Situationen väcker många frågor även till Arbetsmiljöverket.
Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi
  • 5 juni 2024
Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.
Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Fler nyheter