Fler nyheter

Förlängd tidsplan för föreskrifter i en ny struktur

  • 17 december 2021

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin har beslutat att ge mer tid för arbetet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd i en ny struktur. Detta efter samråd och möten med arbetsmarknadens centrala parter under hösten. Arbetet med att digitalisera föreskrifterna och att utveckla stödet till föreskrifterna fortsätter samtidigt som planerat.

Tryckta regelböcker staplade på varandra

I höst har Arbetsmiljöverket haft flera samråd med arbetsmarknadens parter om de föreslagna ändringarna i föreskrifter och allmänna råd i en ny struktur som var ute på remiss under 2020. Erna Zelmin har också, tillsammans med ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson, diskuterat Arbetsmiljöverkets regelförnyelsearbete vid de årliga besöken hos arbetsmarknadens centrala parter.

– Sammanfattningsvis har parterna uttryckt stor förståelse för det vi vill åstadkomma, att det ska bli lättare att förstå och använda våra regler så att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Håkan Olsson.

Parterna har dock uttryckt oro över att de under processen inte haft möjlighet att bedöma helheten och har begärt mer tid för att hinna läsa och kunna ge synpunkter på de bearbetade texterna innan beslutsprocessen inleds.

– Vi har lyssnat på parterna och vi anser att deras begäran är rimlig. Nu har vi också möjlighet att på ett tydligare sätt kommunicera helhetsbilden av regelförnyelsen, eftersom vi kommit längre i digitaliseringen av föreskrifterna och arbetet med stödjande material, säger Torben Vincentsen, chef för regelavdelningen.

Den förlängda tidsplanen togs upp på ett samråd med parterna i december och kommer att tas upp på ett nytt samråd i början av nästa år. Då fortsätter också dialogen om hur den fortsatta processen ska se ut.

– Vi hoppas med detta skapa bra förutsättningar som gör att vi hösten 2022 kan inleda beslutsprocessen för den nya regelstrukturen i samförstånd och i en positiv anda, säger Torben Vincentsen.

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter