Fler nyheter

Anmäl förare för utstationering i Sverige

  • 14 juni 2022

Ska du som arbetsgivare etablerad i ett annat land skicka en förare att utföra en yrkesmässig transport i Sverige? Eller beställer du en transport från ett annat land till Sverige? Då berörs du av de nya reglerna om utstationering av förare. Reglerna finns för att stärka förarnas arbetsvillkor och skapa sund konkurrens för transportbranschen.

Bild på lastbil, buss och bilar körandes på motorväg (E4 Botkyrka)

De nya reglerna bygger på ett EU-direktiv om utstationering av förare inom vägtransportsektorn och genomförs nu i svensk lagstiftning. Reglerna träder i kraft den 15 juni 2022 i lagen om utstationering av arbetstagare.

– Med de nya reglerna ökar möjligheten för schyssta villkor för alla förare på Sveriges vägar. Det tjänar vi alla på, säger generaldirektör Erna Zelmin.

Transportföretag etablerade utomlands

Utstationeringsreglerna gäller när förare kör transporter i Sverige för transportföretag etablerade utomlands, till exempel så kallade cabotagetransporter.

De nya reglerna ställer bland annat krav på att arbetsgivare som utstationerar förare ska anmäla utstationering. Anmälan kallas för utstationeringsdeklaration. Det utländska transportföretaget ska se till att föraren vid en vägkontroll kan visa upp en kopia av utstationeringsdeklarationen. Saknas en kopia av deklarationen kan det utländska transportföretaget få en sanktionsavgift på 60 000 kronor.

Det är Polismyndigheten och Tullverket som ansvarar för att utföra vägkontrollerna. Om en kopia av deklarationen inte kan visas upp ska Polismyndigheten och Tullverket direkt besluta om förskott på sanktionsavgiften och förbud mot fortsatt färd tills förskottet är betalt.
Transportstyrelsen ska omedelbart pröva om besluten ska fortsätta gälla.

Beställare får ett ansvar

Även en beställare får ett ansvar när det gäller utstationering av förare. Ansvaret innebär en skyldighet för beställaren att kontrollera att en anmälan om utstationering är gjord. Beställaren får också en skyldighet att meddela Arbetsmiljöverket när anmälan om utstationering saknas, annars kan beställaren dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Läs mer

Så anmäler du utstationering av förare

Relaterade nyheter

  • Nio myndigheter kraftsamlar mot arbetslivskriminalitet
    • 6 december 2024
    Arbetslivskriminalitet hotar inte bara enskilda arbetstagare utan också samhället i stort. För att motverka detta samverkar nio svenska myndigheter för att höja medvetenheten om vad du som kund kan göra för att skydda både arbetstagare och vårt gemensamma samhälle. Under 7–29 december pågår kampa...
  • Arbetsmiljöverket ser över hanteringen av asbestsrivningar
    • 29 november 2024
    Arbetsmiljöverkets villkorade tillstånd för hantering av asbest är till för att skydda arbetstagare från de mycket allvarliga hälsorisker som finns vid till exempel rivning av asbest. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön och att reglerna följs på en arbetsplats där det före...
  • Beslut om ändringsföreskrifter
    • 15 november 2024
    Nu har Arbetsmiljöverkets generaldirektör fattat beslut om de ändringsföreskrifter som varit ute på remiss under våren och hösten. Föreskrifterna träder i kraft den 1 januari 2025, samtidigt med alla regler i en ny struktur.
  • Vibrationsskador går att förebygga
    • 24 oktober 2024
    Vibrationer från handhållna vibrerande maskiner kan ge allvarliga och bestående skador. Men det går att förebygga skador genom att satsa på arbetsmiljöarbetet – och använda rätt maskiner och arbetssätt.
Fler nyheter