Fler nyheter

Så kan smittspridning i skolan förebyggas

  • 20 augusti 2021

I landets skolor har förberedelser gjorts för undervisning på plats, efter regeringsbeslutet att distansundervisning ska upphöra. Grunden för en bra arbetsmiljö är att arbeta förebyggande. Skolhuvudmän och rektorer har ett stort ansvar att riskbedöma och vidta åtgärder för att minimera riskerna för smittspridning.

Bild från klassrum på skola

Riskbedöm


Förutsättningarna på olika skolor varierar och det är därför viktigt att ansvariga på varje skola förstår vilka arbetsmoment som kan medföra smittrisker just hos dem. Finns det exempelvis situationer där det uppstår trängsel, eller arbetsmoment där det inte går att hålla avstånd mellan elever och skolpersonal? Riskbedömningen i skolan behöver särskilt ta hänsyn till om det finns lärare, annan personal eller elever som tillhör någon riskgrupp. Det är viktigt att ge lärare och annan personal tid för planering och övning, så att de kan anpassa sina aktiviteter på ett bra sätt.


Vidta åtgärder

När en riskbedömning har gjorts behöver åtgärder sättas in för att förebygga smittspridning. Det kan handla om att förbättra luftkvaliteten, se över städrutinerna, träffas i mindre grupper och se till att alla på skolan kan hålla avstånd i situationer som går att styra över.

Exempel på andra åtgärder kan vara att vädra ofta, förändra lokalerna, alternativt flytta verksamhet för att undvika trånga utrymmen, se över arbetsmetoder, scheman och rutiner eller skaffa särskild utrustning.

De allvarligaste riskerna ska åtgärdas först. I första hand ska man försöka få bort riskerna helt. I andra hand ska man vidta åtgärder för att minska riskerna, så långt det är praktiskt möjligt. I sista hand, om det inte går att få bort riskerna på annat sätt, kan personlig skyddsutrustning behövas.

Systematiskt arbetsmiljöarbete


För att göra arbetsmiljön i skolan så säker som möjligt under pandemin är det viktigt att skolornas huvudmän och rektorer arbetar förebyggande och systematiskt med arbetsmiljön. Arbetet ska göras lokalt tillsammans med skyddsombud och fackliga företrädare. Lärare, elever och annan personal arbetar nära varandra och det finns en risk för smittspridning. Det är därför extra viktigt att minimera smittspridning och skapa en hälsosam arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet ska ske kontinuerligt och innehålla bland annat följande punkter:

  • Undersök arbetsmiljön
  • Bedöm riskerna
  • Vidta åtgärder
  • Kontrollera att åtgärderna får önskad verkan

Arbetsmiljöverket arbetar löpande med att följa upp arbetsmiljöarbetet i skolan.

Läs mer om hur man förebygger smittspridning i skolan

Relaterade nyheter

Nya regler för maskiner
  • 23 maj 2023
Den 22 maj beslutade EU att anta den nya maskinförordningen. Maskinförordningen ställer krav på maskintillverkare att konstruera säkra maskiner med en hög skyddsnivå för arbetstagare och konsumenter.
3 tips för odramatiska berättelser från jobbet
  • 28 april 2023
I dag den 28 april är det internationella arbetsmiljödagen. Bakom dagen står Internationella arbetsorganisationen, ILO, som slår fast att en säker och hälsosam arbetsmiljö är en grundläggande rättighet på arbetet. Här är tre konkreta tips på hur ni skapar en god arbetsmiljö på er arbetsplats.
Beslut om skyddsombudsstopp på pendeltågen
  • 26 april 2023
Arbetsmiljöverket häver skyddsombudsstoppet i det uppmärksammade ärendet om ensamarbete på pendeltågen i Stockholm. Det innebär att arbetet att köra tåg utan tågvärdar kan återupptas.
Beslut i september om Arbetsmiljöverkets regler i en ny struktur
  • 20 april 2023
Nu är det bestämt när Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin beslutar om föreskrifter och allmänna råd i en ny struktur – och när de träder i kraft. Efter avslutande samråd med arbetsmarknadens parter under våren pågår ett intensivt arbete för att få allt klart till beslutet i september.
Fler nyheter