Fler nyheter

Så kan smittspridning i skolan förebyggas

  • 20 augusti 2021

I landets skolor har förberedelser gjorts för undervisning på plats, efter regeringsbeslutet att distansundervisning ska upphöra. Grunden för en bra arbetsmiljö är att arbeta förebyggande. Skolhuvudmän och rektorer har ett stort ansvar att riskbedöma och vidta åtgärder för att minimera riskerna för smittspridning.

Bild från klassrum på skola

Riskbedöm


Förutsättningarna på olika skolor varierar och det är därför viktigt att ansvariga på varje skola förstår vilka arbetsmoment som kan medföra smittrisker just hos dem. Finns det exempelvis situationer där det uppstår trängsel, eller arbetsmoment där det inte går att hålla avstånd mellan elever och skolpersonal? Riskbedömningen i skolan behöver särskilt ta hänsyn till om det finns lärare, annan personal eller elever som tillhör någon riskgrupp. Det är viktigt att ge lärare och annan personal tid för planering och övning, så att de kan anpassa sina aktiviteter på ett bra sätt.


Vidta åtgärder

När en riskbedömning har gjorts behöver åtgärder sättas in för att förebygga smittspridning. Det kan handla om att förbättra luftkvaliteten, se över städrutinerna, träffas i mindre grupper och se till att alla på skolan kan hålla avstånd i situationer som går att styra över.

Exempel på andra åtgärder kan vara att vädra ofta, förändra lokalerna, alternativt flytta verksamhet för att undvika trånga utrymmen, se över arbetsmetoder, scheman och rutiner eller skaffa särskild utrustning.

De allvarligaste riskerna ska åtgärdas först. I första hand ska man försöka få bort riskerna helt. I andra hand ska man vidta åtgärder för att minska riskerna, så långt det är praktiskt möjligt. I sista hand, om det inte går att få bort riskerna på annat sätt, kan personlig skyddsutrustning behövas.

Systematiskt arbetsmiljöarbete


För att göra arbetsmiljön i skolan så säker som möjligt under pandemin är det viktigt att skolornas huvudmän och rektorer arbetar förebyggande och systematiskt med arbetsmiljön. Arbetet ska göras lokalt tillsammans med skyddsombud och fackliga företrädare. Lärare, elever och annan personal arbetar nära varandra och det finns en risk för smittspridning. Det är därför extra viktigt att minimera smittspridning och skapa en hälsosam arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet ska ske kontinuerligt och innehålla bland annat följande punkter:

  • Undersök arbetsmiljön
  • Bedöm riskerna
  • Vidta åtgärder
  • Kontrollera att åtgärderna får önskad verkan

Arbetsmiljöverket arbetar löpande med att följa upp arbetsmiljöarbetet i skolan.

Läs mer om hur man förebygger smittspridning i skolan

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter