Fler nyheter

Ej CE-märkt personlig skyddsutrustning som skydd mot covid-19 kan användas till sommaren 2022

  • 21 december 2021

Under coronapandemin har Arbetsmiljöverket godkänt 115 ansökningar om tillfälliga tillstånd för ej CE-märkt personlig skyddsutrustning som skydd mot covid-19. Det har bidragit till en möjlig tillgång till cirka 260 miljoner exemplar personlig skyddsutrustning. Personlig skyddsutrustning som har tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket får användas fram till 31 juli 2022.

De tre vanligaste typerna av produkter som förekom i ansökningarna var visir, skyddsförkläden och andningsskydd. Totalt beviljades 115 ansökningar om att tillhandahålla icke CE-märkt personlig skyddsutrustning, det vill säga ett tillfälligt tillstånd. Det innebär en möjlighet för hälso- och sjukvården att tillhandahålla cirka 260 miljoner exemplar av icke CE-märkt personlig skyddsutrustning till sina anställda.

– Det känns bra att vi har bidragit till att öka tillgången till personlig skyddsutrustning för vård, omsorg och andra som arbetar med att begränsa smittspridningen under pandemin, säger Torben Vincentsen, chef för regelavdelningen på Arbetsmiljöverket.

Det var i april 2020 som Arbetsmiljöverket fick i uppdrag av regeringen att införa en tillståndsprocess för att bedöma kvalitén och utfärda tillfälliga tillstånd för ej CE-märkt personlig skyddsutrustning som skydd mot covid-19. Syftet var att öka tillgången på personlig skyddsutrustning inom hälso- och sjukvården, omsorgen och vissa andra områden. Uppdraget har förlängts två gånger men avslutas nu i och med en slutrapport till regeringen.

Sedan 1 september 2021 tar vi inte emot nya ansökningar. Personlig skyddsutrustning som redan har tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket får tillhandahållas fram till och med 31 maj 2022. Personlig skyddsutrustning med tillfälliga tillstånd som finns i befintliga lager, och som är tillgänglig för hälso- och sjukvårdspersonal, blåljuspersonal och annan personal som arbetar med att stoppa viruset för att undvika ytterligare spridning, får användas till dessa lager är helt uttömda men som längst till och med 31 juli 2022.

Dessa får använda personlig skyddsutrustning med tillfälliga tillstånd från Arbetsmiljöverket:

Personlig skyddsutrustning som Arbetsmiljöverket har utfärdat tillfälligt tillstånd får tillhandahållas fram till den 31 maj 2022 inom

  • Åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador
  • Sjuktransporter
  • Omhändertagna av avlidna
  • Äldreomsorg
  • Hemtjänst
  • Verksamhet som bedrivs enligt lagen med stöd och service till vissa funktionshindrade, inklusive personlig assistans
  • Arbete vid stödboenden och hem för vård eller boende
  • Hem som drivs av Statens institutionsstyrelse
  • Kriminalvård
  • Tandvård
  • Djurens hälso- och sjukvård
  • Räddningstjänst

Beslutad ändringsföreskrift

Den fortsatta användningen av ej CE-märkt personlig skyddsutrustning som skydd mot covid-19 regleras i en beslutad ändringsföreskrift, AFS 2021:4, till Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2020:9) och allmänna råd med särskilda bestämmelser om personlig skyddsutrustning med anledning av covid-19.

Föreskrifterna innebär att personlig skyddsutrustning som inte är CE-märkt men med tillstånd att tillhandahållas, och skyddsmask 90 som inte är CE-märkt, får tillhandahållas fram till den 31 maj 2022 och användas fram till den 31 juli 2022. Föreskrifterna träder i kraft när de utkommer från tryckeriet.


Personlig skyddsutrustning som skydd mot covid-19 

Redovisning av regeringsuppdraget att säkerställa ett förfarande för att även icke CE-märkt personlig skyddsutrustning ska kunna användas

Relaterade nyheter

Arbetsgivare brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet
  • 7 juni 2023
Arbetsmiljöverket har under fyra år kontrollerat systematiskt arbetsmiljöarbete och det förebyggande arbetet mot arbetsrelaterade belastningsbesvär hos 4 800 arbetsgivare.
Nya regler för maskiner
  • 23 maj 2023
Den 22 maj beslutade EU att anta den nya maskinförordningen. Maskinförordningen ställer krav på maskintillverkare att konstruera säkra maskiner med en hög skyddsnivå för arbetstagare och konsumenter.
3 tips för odramatiska berättelser från jobbet
  • 28 april 2023
I dag den 28 april är det internationella arbetsmiljödagen. Bakom dagen står Internationella arbetsorganisationen, ILO, som slår fast att en säker och hälsosam arbetsmiljö är en grundläggande rättighet på arbetet. Här är tre konkreta tips på hur ni skapar en god arbetsmiljö på er arbetsplats.
Beslut om skyddsombudsstopp på pendeltågen
  • 26 april 2023
Arbetsmiljöverket häver skyddsombudsstoppet i det uppmärksammade ärendet om ensamarbete på pendeltågen i Stockholm. Det innebär att arbetet att köra tåg utan tågvärdar kan återupptas.
Fler nyheter