Fler nyheter

Dags att mäta radon på arbetsplatsen!

  • 11 oktober 2021

Under vinterhalvåret är det lämpligt att mäta radonhalten på arbetsplatsen. Målet är att minska risken för lungcancer.

Arbetsgivare har ansvar för att bedöma arbetstagarnas exponering för radon. De ska också begränsa den om den är för hög. För att göra en bra bedömning behöver du oftast göra en mätning först. Det görs bäst i samarbete med fastighetsägaren. Bedömningen ska dokumenteras.

Under perioden 1 oktober till och med 31 april är det lämpligt att mäta radonhalten under minst två månader.

Radon är en radioaktiv gas som finns i inomhusluften. Åtgärder som minskar radonhalten skapar bättre förutsättningar för att undvika lungcancer. En minskad vistelsetid i de utrymmen som har högst radonhalter är också bra.

Arbetsmiljöverket har det grundläggande tillsynsansvaret för radon på de arbetsplatser där riskbedömningar för förhöjd radonexponering inte har gjorts. Gränsvärden för radonexponering ges också ut av oss. Det finns dessutom ett nationellt referensvärde för radon. Om en arbetsgivare inte får ner radonhalten under referensvärdet ska det anmälas till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Du kan läsa mer om radon här.

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter