Fler pressmeddelanden

Hälften hade brister i arbetet mot smittspridning på jobbet

Arbetsmiljöverket har gjort nästan 3 000 inspektioner riktade mot smittspridningen på arbetsplatser under pandemin. Över hälften av arbetsgivarna hade brister. Många hade aldrig tänkt på smitta som en arbetsmiljörisk, något som pandemin har ändrat på.

Arbetsmiljöverket har gjort nära 3 000 inspektioner av det förebyggande arbetet mot smittspridningen på arbetsplatser, bland annat på restauranger med avhämtning.
Arbetsmiljöverket har gjort nära 3 000 inspektioner av det förebyggande arbetet mot smittspridningen på arbetsplatser, bland annat på restauranger med avhämtning.

- Pandemin har varit en ögonöppnare för många arbetsgivare om att smitta kan vara en arbetsmiljörisk, det är en viktig lärdom även för framtiden. Många arbetsgivare hade inte heller tillräcklig kunskap om hur de kunde motverka smittspridning på sina arbetsplatser, säger Malin Cato, projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket.

Förra året, när coronaviruset spreds i samhället och få hade vaccinerats, gjorde Arbetsmiljöverket en stor inspektionsinsats mot smittspridningen på arbetsplatser, på uppdrag av regeringen. Inspektionerna fokuserade på branscher där det normalt förekommer många kontakter mellan människor och där arbete hemifrån inte var ett alternativ. I den här insatsen tog vi inte med verksamheter där personalen tidigt blivit vaccinerade, som i vård och omsorg.

Sammanlagt gjordes nästan 3 000 inspektioner av arbetsplatser runtom i landet: restauranger med mat för avhämtning, fastighetsskötsel, lokalvård, skolor, tandläkare, stora byggprojekt, tågvärdar, butiker, statliga servicekontor och slakterier. Vid inspektionerna kontrollerades vad arbetsgivaren hade gjort för att förebygga smittspridning. De flesta inspektioner genomfördes via telefon, med undantag för stora byggarbetsplatser, som inspekterades på plats.

Drygt hälften, 53 procent, av inspektionerna ledde till krav på att åtgärda arbetsmiljöbrister. Arbetsmiljöverket har i huvudsak ställt krav på att arbetsgivarna ska undersöka, riskbedöma och vidta åtgärder för att förebygga smittspridning, utbilda anställda om detta och ha rutiner för att utreda ohälsa, olycksfall och tillbud kopplade till smitta.

De flesta har åtgärdat bristerna efter inspektionerna

- Våra uppföljningar visar att arbetsgivarna har åtgärdat de brister vi påtalat. Det har funnits ett stort intresse för att minska smittspridningen. Många har till exempel insett vikten av att ha en god ventilation eller att det finns möjligheter att organisera arbetet på ett sätt som minskar smittspridningen på arbetsplatser, säger Malin Cato.

Under 2020 och 2021 har Arbetsmiljöverket även ställt frågor om arbetsgivarens arbete med smittrisker för covid-19, och informerat om detta, i samband med flera tusenandra inspektionsinsatser.

- Det är svårt att stoppa smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser. Men vi ser att det är enklare att hantera och fånga upp nya risker, som coronaviruset var, om man har en systematik på plats, med rutiner för arbetsmiljöarbetet, säger Malin Cato.

Fortsätt att hantera smitta som en risk i arbetsmiljön

Sedan pandemin började har över 60 000 anmälningar om allvarliga incidenter kopplade till corona kommit in till Arbetsmiljöverket. Nu har vi ett nytt skede i pandemin och regeringen har lättat på de flesta restriktioner. Men det är fortfarande viktigt att göra riskbedömningar av smittspridning på arbetsplatser.

­ -       Det gäller att inte slappna av, utan att fortsätta hantera smitta som en risk i arbetsmiljön. Det kan minska även andra smittor, som kan spridas på arbetsplatser och göra många sjuka, till exempel influensan eller vinterkräksjukan, säger Malin Cato.

Hela slutrapporten finns på:

Arbetsmiljöverkets webbplats

Kontakter

Presstjänsten Arbetsmiljöverket, 010-730 91 55 eller

media@av.se

Malin Cato, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket, 010-730 94 12

Relaterade pressmeddelanden

Unga skadas på jobbet – vanliga ungdomsjobb inspekteras
  • 29 maj 2023
  • Pressmeddelande

Nära 1 500 ungdomar råkade ut för arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro förra sommaren. Nu inspekterar Arbetsmiljöverket arbetsplatser som är vanliga bland ungdomar.

Skolans förebyggande arbete mot hot och våld ska granskas
  • 4 maj 2023
  • Pressmeddelande

Många inrapporterade händelser från skolor de senaste åren handlar om hot och våldssituationer. I maj startar Arbetsmiljöverket en nationell inspektionsinsats för att granska skolans förebyggande arbete mot hot och våld mot skolpersonal. Omkring 1 000 grund- och gymnasieskolor i hela landet sk...

Myndighetskontroll på Öland och Gotland
  • 2 maj 2023
  • Pressmeddelande

Ett 60-tal företag på Öland och Gotland har inspekterats i en myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet. Flera arbetsplatser, framför allt inom bygg, hade så allvarliga säkerhetsbrister att arbetet stoppades direkt.

Ohälsosam arbetsbelastning vanligare orsak till dödlighet
  • 23 mars 2023
  • Pressmeddelande

Varje år dör cirka 3000 personer i förtid av sjukdomar eller skador orsakade av ohälsosamma arbetsmiljöer. Bara av jobbstress dör drygt 700 personer varje år och fler riskerar att dö av detta i framtiden. Ny forskning tyder också på att var 20:e fall av självmord har samband med arbetsrelatera...

Fler nyheter och pressmeddelanden