Fler nyheter

Det här gäller vid återgång till arbetsplatsen

  • 28 september 2021

Många arbetsplatser påverkas när coronarestriktionerna upphör den 29 september. Covid-19 är fortfarande en allvarlig smitta och en risk för den enskilda medarbetaren. Därför är det viktigt att arbetsgivare fortsatt håller sig uppdaterade om det lokala smittläget, riskbedömer och vidtar åtgärder för att minimera smittspridning på arbetsplatsen.

Folkhälsomyndigheten släpper allmänna restriktioner och ändrar råd då de bedömer att vaccinationstäckningen och effekterna av vaccinet är goda. Det innebär dock inte att pandemin är över. Arbetsgivaren har fortfarande ansvaret att jobba förebyggande med smittrisker.

– Arbetsgivaren bär alltid ansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö, det gäller även nu när de allmänna coronarestriktionerna i samhället släpps. Det är viktigt att inte sänka garden nu. Arbetsgivaren ska kontinuerligt undersöka risker, vidta eventuella åtgärder samt följa upp att åtgärderna utförs. De kan till exempel behöva ta hänsyn till smittspridningen lokalt eller om det finns riskgrupper bland personalen, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.


Många av dem som har kunnat jobba hemifrån planerar nu för att successivt återgå till kontoren. Människor kommer röra sig mer ute i samhället, vilket betyder att de som arbetar i till exempel affärer, restauranger, kollektivtrafik och sjukvård kommer att komma i kontakt med fler personer. Lokala riskbedömningar som utförs för att minska risk för smitta på arbetsplatserna kan leda till åtgärder som skiljer sig från de åtgärder som gäller på allmän plats

Alla i samhället måste hjälpas åt och ta ansvar för att minimera smittspridning.

– Om det är möjligt är det bra om du undviker att resa i kollektivtrafiken under rusningstid och köper lunch något tidigare eller senare för att undvika onödig trängsel i lunchruschen, säger Håkan Olsson.

För gravida arbetstagare gäller fortsatt Folkhälsomyndighetens och Arbetsmiljöverkets regler. Det innebär att gravida inte ska jobba med patienter inom vård och omsorg som har misstänkt eller konstaterad covid-19 smitta.

– På varje arbetsplats är det viktigt med en god dialog. Arbetsgivaren är skyldig att göra en särskild riskbedömning för gravida arbetstagare. Den ska göras så snart arbetsgivaren får information om att arbetstagaren väntar barn. Den viktigaste åtgärden generellt för att minska riskerna är fortsatt att stanna hemma om man har symtom, säger Håkan Olsson.

Arbetsmiljöverket har uppdaterat webbtexten om hur smittspridningen på arbetsplatser kan minimeras

Det här bör du som arbetsgivare tänka på för att förebygga smittrisker på arbetsplatsen:

  • Om din personal jobbat hemifrån, förbered för stegvis återgång till arbetsplatsen
  • Se till att medarbetare kan hålla avstånd till varandra så ofta det går. Ge förutsättningar att förebygga trängsel
  • Om möjligt, underlätta för medarbetare att inte behöva resa till och från jobbet i rusningstid
  • Fortsätt uppmuntra till alternativa färdmedel som att cykla, gå eller åka bil
  • Överväg personliga arbetsredskap och egen utrustning
  • Städa arbetsplatsen ofta och noggrant. Torka av gemensamma ytor och se till att det finns tvål och handsprit på toaletten

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter