Helen jobbar som sektionschef

Helen började sin karriär på Arbetsmiljöverket som arbetsmiljöinspektör och är nu sektionschef på inspektionsavdelningen i Malmö.

Bild på en medarbetare.

Berätta om din resa på Arbetsmiljöverket!

Jag jobbar som sektionschef på inspektionsavdelningen på region syd i Malmö, men min resa på Arbetsmiljöverket började redan år 2002 när jag började som arbetsmiljöinspektör. Ända sedan jag pluggade industriteknik så har jag varit väldigt intresserad av arbetsmiljöfrågor. Så det var ganska givet för mig att det var det här jag ville jobba med.

Under mina första år som inspektör jobbade jag ganska riktat mot livsmedelsbranschen eftersom jag hade 15 års erfarenhet som tekniker inom den branschen. Sedan var jag med och startade det som kallas jourgruppen, där vi åker ut till anmälda, allvarliga arbetsplatsolyckor och gör olycksfallsutredningar. Att jobba med jourgruppen var jätteintressant, jag kände att jag verkligen brann för det. Jag var samtidigt engagerad fackligt, både som skyddsombud och som ordförande för ST i region syd.

Efter några år kände jag mig färdig som inspektör, och man kunde inte sitta hur länge som helst i jourgruppen då det skulle ambulera bland medarbetarna. Jag funderade på att lämna Arbetsmiljöverket, men har alltid trivts i organisationen och ville få utlopp för mina erfarenheter i en annan roll. Då blev jag samordnare på regionen i Malmö och tog hand om alla nyanställda inspektörer, följde med dem ut på inspektion och fungerade som en mentor.

Efter det blev jag utbildningsledare för vår interna tillsynsutbildning som alla våra nyanställda inspektörer går. Utbildningsledarrollen var fantastisk, jag fick så mycket positiv påfyllnad hela tiden! Vore det inte för allt resande till Stockholm som den tjänsten medförde så hade jag nog fortsatt ett tag till. Men jag saknade mitt hemmaliv. Då dök det upp en ledig tjänst som sektionschef i Malmö. Jag hade sökt den tjänsten tidigare men inte fått den. Men jag är inte en person som ger upp så jag provade igen och fick tjänsten!

Vad är det bästa med ditt jobb som sektionschef?

Alla möten och samtal i vardagen, de snabba besluten och det ständiga lärandet. Så ofta jag kan är jag ute med inspektörerna och stöttar dem när vi följer upp beslut. Det ger väldigt mycket att jobba på det sättet, jag kommer nära mina medarbetares vardag och får hålla det jag själv var bra på under mina år som inspektör vid liv.

Jag har helt underbara medarbetare och en fantastisk ledningsgrupp där vi hjälps åt och tar tillvara på varandras styrkor. Jag trivs verkligen jättebra i den här rollen!

Hur skulle du beskriva kulturen?

Under mina år här har kulturen förändrats mycket i olika riktningar. Vi har rekryterat många nya medarbetare de senaste åren, vilket påverkar både kultur och organisation. Vi är inne i en kulturresa just nu där vi jobbar aktivt med mål, struktur, ledarskap och medarbetarskap. Och som med alla förändringsresor så reser vi olika fort. Jag tror att det är en utmaning ibland att skilja på sin roll som medarbetare och sin yrkesroll. Till exempel jobbet som inspektör handlar väldigt mycket om att hitta fel och brister och ställa krav, det är det vi är vana vid, men på insidan är vi alla en del av lösningen.

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

Vårt samhällsuppdrag gör mig stolt. Vi säljer världens bästa budskap – att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Jag brinner lika mycket för arbetsmiljöfrågor idag som jag gjorde när jag började här. Det är oerhört viktigt för mig.

Det som också är fantastiskt med Arbetsmiljöverket är att vi alla har så olika bakgrund och så otroligt mycket erfarenhet som vi kan dra nytta av. Här kan man lära sig hur mycket som helst. Det finns få arbetsplatser som har människor med så mycket kompetens samlade i en och samma organisation. Det är unikt tycker jag.

Vad tror du att andra inte vet om Arbetsmiljöverket som arbetsplats?

Jag tror att det finns en ”tråkighetsstämpel” på att jobba på en myndighet, och jag tror inte att andra vet hur brett vi jobbar inom alla branscher. Det gör att jobbet aldrig känns enformigt. Även om vi inte kan konkurrera lönemässigt med privata aktörer så kan man få utmaningar och utvecklas, och det finns ett ständigt lärande här. Är man bara nyfiken och har viljan så kan man välja många vägar i det här jobbet. Här kan man göra skillnad på ett helt annat sätt, vi har lagstöd och kan driva ärenden och få till förändring därute. Det är svårare att göra för en privat aktör. Sedan finns det andra fördelar med att jobba i staten, till exempel att vi har generösa semesterförmåner.

Vilka egenskaper och drivkrafter tror du är viktiga för att trivas här?

Man bör vara intresserad av människor, lyhörd, bra på att lyssna och kommunicera och ha mod att fatta obekväma beslut. Man behöver också våga testa nytt och vara öppen för olika sätt att lösa saker på.

Senast uppdaterad 2023-07-12