
Stora brister i hanteringen av belastningsskador
Fler än hälften av alla arbetsplatser med 5 till 19 anställda uppvisar brister i sin hantering av risker för belastningsskador. Det framgår av Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats på totalt 1 390 arbetsplatser.

Anmälda arbetssjukdomar ökar dramatiskt
Antalet anmälda arbetssjukdomar har ökat med 60 procent under första halvåret 2020, jämfört med samma period 2019. Det visar preliminära siffror som Arbetsmiljöverket har sammanställt.

Arbetsmiljöverket inspekterar belastningsskador
Smärtsamma arbetsställningar och tunga lyft kan ge upphov till belastningsskador. Nu inleder Arbetsmiljöverket cirka 1 350 inspektioner för att minska riskerna för belastningsskador, som en del av en gemensam EU-insats.

Varannan utstationerad i Sverige är byggnadsarbetare
Nära varannan registrerad utländsk arbetstagare arbetade förra året inom byggsektorn. Under 2019 anmäldes 41 504 personer* till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister. År 2018 var motsvarande siffra 41 338 personer*. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsrapport om utstationering för 2019.

En säker arbetsmiljö kräver marginaler att göra fel
Dödsolyckor i arbetet är vanligast i samband med trafikolyckor, fall från höjd, arbete med fordon och arbetsmaskiner eller då någon klämmer sig eller träffas av föremål. Det visar Arbetsmiljöverkets analys av de arbetsolyckor med dödlig utgång som inträffade 2018 och första halvåret 2019.
Möte om politikernas arbetsmiljöansvar i Skellefteå
Under 2019 kommer Arbetsmiljöverkets inspektörer att träffa politiker i kommuner och landsting och informera om arbetsmiljöansvaret politiker har som arbetsgivare. Totalt kommer 20 regioner och 290 kommuner få besök. På onsdag, 8 maj, står Skellefteås kommunpolitiker på tur att få besök.

Dagsljus påverkar vår prestation och att vi mår bra på jobbet
En ny forskningssammanställning visar att dagsljus och fönster på arbetsplatsen spelar stor roll för hälsan, hur vi mår och presterar på arbetet. Forskningen visar att dagsljus och utblick ökar välbefinnandet, men mer kunskap om hälsoeffekter av ökat inomhusarbete behövs.

Mer krävs för att förebygga explosionsrisker på arbetsplatserna
8 av 10 kontrollerade arbetsplatser missar att förebygga risker med luftbehållare, tryckkokare, gasflaskor och anordningar som bär högt tryck och kan explodera. Dessa arbetsgivare saknar kunskaper om hur de kan minimera skador genom skötsel och kontroll, och hur de ska placera anordningarna.

Brister i hanteringen av farliga ämnen på arbetsplatser
Drygt åtta av tio inspekterade arbetsplatser har fått krav på att åtgärda brister kopplat till sin kemikaliehantering. Under två veckor har Arbetsmiljöverket inspekterat hanteringen av farliga kemiska ämnen på drygt 1 800 arbetsplatser.

Tydliga skillnader i arbetsmiljö mellan tidsbegränsat och fast anställda
Tre av fyra på arbetsmarknaden är i stort sett nöjda med sitt arbete. Men fler tidsbegränsat anställda än fast anställda är rädda att förlora jobbet, har oftare monotona arbetsuppgifter och utsätts oftare för sexuella trakasserier på jobbet, visar en undersökning från Arbetsmiljöverket.