Fler nyheter

Nya regler för maskiner

  • 23 maj 2023

Den 22 maj beslutade EU att anta den nya maskinförordningen. Maskinförordningen ställer krav på maskintillverkare att konstruera säkra maskiner med en hög skyddsnivå för arbetstagare och konsumenter.

Bild på en person som styr en robotarm med laserskärare.

Maskinförordningen är en del av den satsning som EU gör för att rusta för den digitala tidsåldern. Den ersätter och ställer en del nya krav som inte finns i maskindirektivet. Förordningen riktar sig mot tillverkare, distributörer och importörer inom EU.

Tar höjd för risker med ny teknik

Förordningen omfattar bland annat risker med ny teknik. Det kan till exempel vara artificiell intelligens, det vill säga maskiner som har ett helt eller delvis självutvecklande beteende och som använder metoder för maskininlärning.

Bland övriga nyheter kan nämnas att:
• det blir tillåtet med digitala bruksanvisningar
• en tredje part måste göra en bedömning av ett antal produkter om de uppfyller kraven
• maskiner som byggs om med väsentliga ändringar omfattas av förordningen
• det ställs krav på importörer och distributörer.

– I stort har det inte skett några stora förändringar, man kommer att känna igen sig i de flesta delarna från dagens regler, säger Eva Bernmark, projektledare för revideringen av maskindirektivet.

Maskinförordningen ersätter maskindirektivet

Maskinförordningen träder i kraft i sommar. Från det datum när förordningen träder i kraft har maskintillverkare 3 år och 6 månader på sig att anpassa sin tillverkning av nya maskiner. Då börjar maskinförordningen att tillämpas och maskindirektivet upphör.

Läs mer på sidan om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om maskiner:

Maskiner (som släppts ut på marknaden efter 29 dec 2009) (AFS 2008:3), föreskrifter

Relaterade nyheter

Arbetsgivare brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet
  • 7 juni 2023
Arbetsmiljöverket har under fyra år kontrollerat systematiskt arbetsmiljöarbete och det förebyggande arbetet mot arbetsrelaterade belastningsbesvär hos 4 800 arbetsgivare.
3 tips för odramatiska berättelser från jobbet
  • 28 april 2023
I dag den 28 april är det internationella arbetsmiljödagen. Bakom dagen står Internationella arbetsorganisationen, ILO, som slår fast att en säker och hälsosam arbetsmiljö är en grundläggande rättighet på arbetet. Här är tre konkreta tips på hur ni skapar en god arbetsmiljö på er arbetsplats.
Beslut om skyddsombudsstopp på pendeltågen
  • 26 april 2023
Arbetsmiljöverket häver skyddsombudsstoppet i det uppmärksammade ärendet om ensamarbete på pendeltågen i Stockholm. Det innebär att arbetet att köra tåg utan tågvärdar kan återupptas.
Beslut i september om Arbetsmiljöverkets regler i en ny struktur
  • 20 april 2023
Nu är det bestämt när Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin beslutar om föreskrifter och allmänna råd i en ny struktur – och när de träder i kraft. Efter avslutande samråd med arbetsmarknadens parter under våren pågår ett intensivt arbete för att få allt klart till beslutet i september.
Fler nyheter