Fler nyheter

Nya regler för maskiner

  • 23 maj 2023

Den 22 maj beslutade EU att anta den nya maskinförordningen. Maskinförordningen ställer krav på maskintillverkare att konstruera säkra maskiner med en hög skyddsnivå för arbetstagare och konsumenter.

Bild på en person som styr en robotarm med laserskärare.

Maskinförordningen är en del av den satsning som EU gör för att rusta för den digitala tidsåldern. Den ersätter och ställer en del nya krav som inte finns i maskindirektivet. Förordningen riktar sig mot tillverkare, distributörer och importörer inom EU.

Tar höjd för risker med ny teknik

Förordningen omfattar bland annat risker med ny teknik. Det kan till exempel vara artificiell intelligens, det vill säga maskiner som har ett helt eller delvis självutvecklande beteende och som använder metoder för maskininlärning.

Bland övriga nyheter kan nämnas att:
• det blir tillåtet med digitala bruksanvisningar
• en tredje part måste göra en bedömning av ett antal produkter om de uppfyller kraven
• maskiner som byggs om med väsentliga ändringar omfattas av förordningen
• det ställs krav på importörer och distributörer.

– I stort har det inte skett några stora förändringar, man kommer att känna igen sig i de flesta delarna från dagens regler, säger Eva Bernmark, projektledare för revideringen av maskindirektivet.

Maskinförordningen ersätter maskindirektivet

Maskinförordningen träder i kraft i sommar. Från det datum när förordningen träder i kraft har maskintillverkare 3 år och 6 månader på sig att anpassa sin tillverkning av nya maskiner. Då börjar maskinförordningen att tillämpas och maskindirektivet upphör.

Läs mer på sidan om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om maskiner:

Maskiner (som släppts ut på marknaden efter 29 dec 2009) (AFS 2008:3), föreskrifter

Relaterade nyheter

Unika föreskrifter underlättar arbetsmiljöarbetet
  • 4 december 2023
När föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö kom för sju år sedan satte de fokus på arbetsbelastning, arbetstider och kränkande särbehandling. En ny rapport visar att det finns ett stort intresse för föreskrifterna och att de har underlättat arbetet med den organisatoriska och soci...
Fler företag ska ha kanaler för visselblåsning
  • 16 november 2023
Senast 17 december 2023 ska privata arbetsgivare med minst 50 anställda ha lanserat interna rapporteringskanaler för visselblåsning. Sådana rapporteringskanaler används för att slå larm om missförhållanden på arbetsplatsen.
Center mot arbetslivskriminalitet startar i Stockholm
  • 14 november 2023
Idag öppnar ett center mot arbetslivskriminalitet i Stockholm. Det är landets sjätte center, där Arbetsmiljöverket och åtta andra myndigheter jobbar tillsammans för att motverka brott i arbetslivet.
Montering av solceller på tak – vad gäller?
  • 24 oktober 2023
Har du koll på de arbetsmiljöregler som gäller vid montering av solceller på tak? Här går vi igenom hur du förebygger risker och vem som är ansvarig för vad.
Fler nyheter