Fler pressmeddelanden

Stora brister i hanteringen av belastningsskador

Nästan var tredje arbetsgivare inom vård och omsorg brister i sin hantering av risker för belastningsskador vid tunga lyft av människor och personförflyttningar. Det framgår av Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats på totalt 1 300 arbetsplatser.

Bild från ett äldreboende.
Bild från ett äldreboende.

Varje arbetsgivare är enligt lag skyldig att säkerställa en god arbetsmiljö och minimera risken för belastningsskador bland sina anställda. Det ska göras genom undersökning och riskbedömning samt genom att informera sina medarbetare om hållbara arbetsställningar. Myndighetens inspektioner visar att det förebyggande arbetet ofta brister.

– Alltför många drabbas av belastningsskador i onödan som skulle kunna förebyggas. Därför är det viktigt att arbetsgivarna vidtar åtgärder för att så många som möjligt ska hålla ett helt arbetsliv. Ingen ska behöva bli sjuk eller skadad på grund av sitt jobb, säger Erna Zelmin, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

Inspektionsinsatsen pågick under vecka 39 och 40 och är en del av en EU-gemensam insats. Arbetsmiljöverket har inspekterat privat verksamhet med minst fyra anställda inom exempelvis hemtjänsten, äldreboenden, vårdcentraler och specialistläkarverksamhet och har gjorts på plats runtom i Sverige.

Flest anmärkningar

Knappt hälften av alla inspekterade arbetsplatser inom slutenvård där vårdtagaren är intagen på en avdelning har fått påtalade brister. Det gäller främst det förebyggande arbetet, alltså arbetsgivarens skyldighet att minska riskerna att belastningsskador uppstår bland medarbetarna. Arbetsmiljöverket följer upp de brister som hittats vid inspektionerna.

– Den vanligaste orsaken till att vi har påtalat brister beror på att arbetsgivaren inte har gjort någon riskbedömning samt avsaknaden av rutiner om hur en riskbedömning går till, säger Annika Schmidt som projektleder inspektionsinsatsen.

Skillnader mellan kvinnor och män

Trots att båda könen drabbas av belastningsskador i hög grad är kvinnor överrepresenterade. Den viktigaste förklaringen till det är att kvinnor och män arbetar inom olika yrken. Vård och omsorg är en kvinnodominerad bransch där tunga lyft och personförflyttningar utförs dagligen. Även inom ett och samma yrke finns en könsskillnad i belastningsskador. Det kan bero på att kvinnor och män har olika arbetsuppgifter och därför blir utsatta för olika former av belastning.

– För att så många som möjligt ska hålla ett helt arbetsliv behöver arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud ökade kunskaper om hur de kan förebygga belastningsskador, säger Erna Zelmin, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket ingår tillsammans med Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Svenskt Näringsliv, LO, Sveriges kommuner och regioner, TCO, Saco, Suntarbetsliv och Prevent i den EU-gemensamma insatsen ”Friska arbetsplatser belastar rätt”.

 

Relaterade pressmeddelanden

Arbetsolyckorna ökar - kvinnor och män drabbas olika
  • 12 juni 2024
  • Pressmeddelande

Antalet anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro ökade förra året med elva procent jämfört med året innan. Män drabbades oftare än kvinnor av arbetsolyckor med dödlig utgång och anmälde också fler arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Kvinnor anmälde dock fler arbetssjukdomar och arbetsolyc...

Unga skadas, får sömnproblem och sextrakasseras på jobbet
  • 22 maj 2024
  • Pressmeddelande

Unga är framtidens arbetskraft men riskerar att få en dålig start på arbetslivet. Flest unga skadar sig på sommaren – men olyckor är långtifrån den enda risken de möter på jobbet. Nu inspekterar vi arbetsplatser inom branscher där många unga arbetar.

Förbud mot riskfyllt arbetsmoment på Green Cargo
  • 6 maj 2024
  • Pressmeddelande

Dödsfall, olyckor och allvarliga tillbud – att åka på fotsteg utanpå lok och tågvagnar i samband med växlingsarbete har varit förenat med allvarliga risker för arbetstagare på Green Cargo. Nu förbjuder Arbetsmiljöverket företaget att utföra arbetsmomentet. Beslutet är förenat med ett vite på 1...

Arbetsmiljöverket deltar i europeisk tillsynskampanj
  • 3 maj 2024
  • Bygg, anläggning
  • ...

Nu inleder Arbetsmiljöverket en tre veckor lång tillsynsinsats av arbetsgivare inom särskilt olycksdrabbade branscher. Insatsen är en del av en kampanj som alla EU-länder och Norge deltar i. Ett viktigt syfte är att dela lärdomar mellan ländernas arbetsmiljömyndigheter.

Fler nyheter och pressmeddelanden