Fler pressmeddelanden

Omfattande inspektion av vård och omsorg

Tunga lyft av människor och personförflyttningar kan ge upphov till belastningsskador. I syfte att minska riskerna för belastningsskador inom vård och omsorg inleder Arbetsmiljöverket cirka 1 500 inspektioner, som en del av en gemensam EU-insats.

Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Varje år anmäls omkring 2 600 belastningsolyckor och -sjukdomar till Arbetsmiljöverket inom vård och omsorg. Nio av tio drabbade är kvinnor. Den vanligaste orsaken till att en belastningsolycka uppstår är lyft eller förflyttning, till exempel när man hjälper en vårdtagare.

– För att så många som möjligt ska hålla ett helt arbetsliv behöver arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud ökade kunskaper om hur de kan förebygga belastningsskador, säger Håkan Olsson som är ställföreträdande generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

Inspektionerna som påbörjas den här veckan görs inom ramen för en större EU-insats där samtliga medlemsländer deltar. Inspektionerna omfattar privat verksamhet med minst fyra anställda inom exempelvis hemtjänsten, vårdcentraler och specialistläkarverksamhet, och görs fysiskt runtom i Sverige under två veckor.

Stora skillnader mellan kvinnor och män

I Europa dominerar belastningsskador bland anmälda arbetssjukdomar för både kvinnor och män. Även i Sverige är denna typ av besvär vanligt.

– För att vända den negativa utvecklingen av den arbetsrelaterade ohälsan måste det förebyggande arbetet genomföras i dialog mellan arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör.

Trots att båda könen drabbas av belastningsskador i hög grad är kvinnor överrepresenterade. Den viktigaste förklaringen till det är att kvinnor och män arbetar inom olika yrken. Vård och omsorg är en kvinnodominerad bransch där tunga lyft och personförflyttningar utförs dagligen. Även inom ett och samma yrke finns en könsskillnad i belastningsskador. Det kan bero på att kvinnor och män har olika arbetsuppgifter och därför blir utsatta för olika former av belastning.

– Arbetsgivaren bär alltid det juridiska ansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö. Det är viktigt att det systematiska arbetsmiljöarbetet inkluderar alla arbetsuppgifter, så att alla får variation och rätt förutsättningar, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör.

Arbetsgivare ska arbeta systematiskt med arbetsmiljön för att säkerställa rätt belastning. Det görs genom att:

  • undersöka risker för belastningsskador som finns på arbetsplatsen, till exempel personförflyttningar
  • bedöma riskerna
  • vidta eventuella åtgärder såsom arbetsutrustning eller tillräcklig kunskap för att minimera riskerna
  • kontrollera att åtgärderna fått avsedd effekt

Relaterade pressmeddelanden

Nya regler för att öka säkerheten i bygg- och anläggningsprojekt
  • 13 november 2023
  • Bygg, anläggning
  • ...

För att öka säkerheten och förebygga arbetsmiljörisker i bygg- och anläggningsprojekt träder nya regler i kraft den 1 januari 2025. De nya reglerna tydliggör roller, ansvar och uppgifter för byggherrar, projektörer, byggarbetsmiljösamordnare och tillverkare av monteringsfärdiga byggnader eller...

Vart fjärde företag saknar rutiner mot risker med digitalt arbete
  • 25 oktober 2023
  • Pressmeddelande

Arbetsmiljöverket har granskat nära 1 500 arbetsplatsers förebyggande arbetsmiljöarbete mot risker med digitala arbetssätt. Av de granskade arbetsplatserna hade drygt 23 procent brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Nu får de krav på att åtgärda bristerna och ta fram rutiner för att u...

1,3 miljoner har hälsobesvär av jobbet
  • 17 oktober 2023
  • Pressmeddelande

Var fjärde person som arbetar uppger att de har hälsobesvär på grund av jobbet, enligt en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en minskning jämfört med pandemiåret 2020. Trötthet, fysisk smärta och värk i kroppen är de vanligaste besvären. Många känner också oro eller ångest över job...

Ny regelstruktur ska underlätta arbetsmiljöarbetet
  • 16 oktober 2023
  • Pressmeddelande

Arbetsmiljöverkets omfattande författningssamling har genomgått en översyn. Arbetet har pågått i sju år och resulterat i en ny regelstruktur som träder i kraft 1 januari 2025. Redan nu finns de nya reglerna tillgängliga på Arbetsmiljöverkets webbplats. Förändringen innebär bland annat att 67 f...

Fler nyheter och pressmeddelanden