För att minska sjuktalen bland personal inom hemtjänsten och göra arbetet mer attraktivt måste arbetsmiljön bli bättre. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi fram till maj 2026 ska inspektera totalt 700 arbetsplatser hos kommunala och privata hemtjänstföretag. Inspektionerna kommer i första hand att ske på de lokala hemtjänstkontoren, men vi kommer även att gå upp på högsta ledningsnivå – alltså kommunernas förvaltningar och de privata företagens huvudkontor.
– Vi har en demografisk utveckling där andelen invånare i arbetsför ålder minskar, samtidigt som andelen äldre som kommer att behöva vård i hemmet ökar. Ovanpå det ser vi att många i hemtjänsten blir sjukskrivna eller inte orkar jobba heltid. Det är en ohållbar ekvation. Vi vet att det finns ett starkt samband mellan sjukfrånvaro och arbetsmiljö. Samhället måste värna dem som ska vårda oss, säger Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.
Det här kommer vi att inspektera
Hemtjänstpersonal är utsatta för många olika risker och vi kommer därför att göra en bred tillsyn av arbetsmiljön och hur våra regler efterlevs. Vi kommer bland annat att titta på:
- Ohälsosam arbetsbelastning
Hemtjänstpersonal beskriver ofta en stressig arbetsmiljö med minutstyrda scheman. När kraven på personalen inte är i balans med resurserna som står till förfogande kan det leda till ohälsosam arbetsbelastning, sjukfrånvaro och att många inte orkar arbeta heltid. Organisatoriska och sociala faktorer är den vanligaste orsaken till anmälda arbetssjukdomar inom hemtjänsten. Personal inom hemtjänsten anmäler arbetssjukdomar som lett till besvär av psykisk karaktär, såsom stress orsakad av hög arbetstakt och arbetsbelastning, mer än dubbelt så ofta som genomsnittet för samtliga branscher. - Belastningsergonomi
Sängar som inte är höj- och sänkbara, eller små badrum där en rullstol inte får plats, ökar risken för tunga eller felaktiga lyft. Personal inom hemtjänsten anmäler arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakade av belastning mer än dubbelt så ofta som genomsnittet för samtliga branscher. - Hot och våld
Arbetstagare riskerar att bli utsatta för hot och våld av både brukare och deras anhöriga. Risken ökar vid ensamarbete. - Halk- och snubbelolyckor
Att jobba hemma hos brukare innebär att arbeta på platser som kan vara okända för personalen och deras arbetsgivare. Då ökar risken att halka eller snubbla i till exempel ett badrum eller på en isfläck utanför porten. - Användning av arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning
Forskning visar att hemtjänstpersonal som cyklar i arbetet troligtvis inte använder hjälm i lika hög grad som cykelbud och brevbärare, detta eftersom de ofta måste dela hjälm med kollegor. Det kan i sin tur bidra till att de drabbas av fler huvudskador. Forskning visar även att cykelolyckor inom hemtjänsten ofta orsakas av dåliga däck, lösa sadlar och lösa cykelkedjor. - Systematiskt arbetsmiljöarbete
Alla de risker som beskrivs ovan kan förebyggas med ett systematiskt arbetsmiljöarbete, där arbetsgivaren regelbundet ska undersöka och bedöma risker, vidta åtgärder samt följa upp dessa åtgärder. Arbetsgivarna ska bland annat försäkra sig om att personalen får en god introduktion och tydliga instruktioner på ett sätt som gör att de förstår. Det minskar risken att skada sig på jobbet.
Samverkan med Försäkringskassan
Arbetsmiljöverket genomför tillsynsinsatsen i samverkan med Försäkringskassan. Det innebär att Försäkringskassan kommer att närvara vid de inspektioner som sker på högsta ledningsnivå, och då informera om de höga sjuktalen samt om det stöd som arbetsgivare och arbetstagare kan få från myndigheten. Det handlar bland annat om arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd och förebyggande sjukpenning för anställda.
– Det är viktigt att komma ihåg att arbetsgivare kan söka bidrag för rehabilitering på arbetsplatsen för medarbetare som till exempel visar signaler på stress och som riskerar att bli sjukskrivna, eller för att de ska kunna komma tillbaka till jobbet efter sjukdom, säger Klara Vessman, enhetschef på Försäkringskassan.
Mycket att vinna på minskat antal sjukdagar
Ett hållbart arbetsliv innebär att alla ska vilja, kunna och orka jobba ett helt yrkesliv. Det förutsätter att arbetsgivarna erbjuder en god arbetsmiljö, förebygger ohälsa och olycksfall, möjliggör arbetsanpassning vid behov och stöd för återgång i arbete vid sjukfrånvaro.
Om antalet sjukdagar för undersköterskor i äldreomsorgen kom ner till samma nivå som genomsnittet på hela arbetsmarknaden skulle det innebära en ökning av undersköterskors arbetstid motsvarande 6 000 årsarbetare.
– Hemtjänsten är som alla andra vårdformer en komplex verksamhet där många parametrar kan förklara varför man har mycket sjukfrånvaro eller inte orkar arbeta heltid. Men för att fler ska vilja och kunna arbeta måste inte minst planering och schemaläggning utformas så att det finns möjlighet till återhämtning. Med kunskap, befogenheter och resurser går det att skapa en god arbetsmiljö för hemtjänstpersonal. Återigen, samhället måste värna dem som ska vårda oss, säger Malin Cato.
Fakta: Kvinnor drabbas oftare av stressrelaterad psykisk ohälsa
- Cirka 82 procent av personalen inom hemtjänsten är kvinnor. Brister i arbetsmiljön ligger bakom att arbete i kontaktyrken och inom den kvinnodominerade välfärdssektorn sedan lång tid tillbaka är starka riskfaktorer för stressrelaterad psykisk ohälsa.
- Kvinnor på arbetsmarknaden i stort har en mer än fördubblad risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.
- Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön har stor betydelse för sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser och är en viktig påverkbar faktor för att förebygga sjukfrånvaro i arbetslivet. Risken för längre sjukfall är högre i yrken med en obalans mellan krav och resurser.
Fakta: Så svarar hemtjänstpersonal om sin arbetsmiljö
Detta är ett urval av påståenden och den andel av hemtjänstpersonal som svarat ja på dessa i den senaste arbetsmiljöundersökningen, som vi publicerade den 2 april i år. Andel som svarat ja bland samtliga sysselsatta inom parentes.
- Jag har sällan eller aldrig möjlighet till återhämtning vid behov under arbetsdagen genom raster och pauser: 51 procent (26 procent)
- Jag kommer troligtvis inte kunna arbeta fram till önskad pensionsålder: 55 procent (31 procent)
- Jag kommer på grund av arbetstider troligtvis inte kunna arbeta fram till pensionsåldern för mitt yrke: 56 procent (28 procent)
- Jag har arbetat ensam och riskerat att hamna i otrygga eller hotfulla situationer minst en gång det senaste 12 månaderna: 45 procent (26 procent)
- Jag har ett mycket eller ganska psykiskt ansträngande arbete: 80 procent (63 procent)
- Jag kommer dagligen i nära kontakt med svårt sjuka eller människor med allvarliga problem: 65 procent (14 procent)
- Min närmaste chef har 20 eller fler underställda: 65 procent (32 procent)
- Jag har utsatts för våld eller hot i arbetet: 41 procent (19 procent)
- Jag har en till några gånger under de senaste 12 månaderna varit utsatt för våld eller hot i arbetet: 27 procent (14 procent)
- Jag har arbetat trots sjukdom för att jag inte har råd att vara sjuk: 52 procent (32 procent)
- Jag har arbetat obekväm arbetstid minst några gånger i månaden: 74 procent (40 procent)