För Arbetsmiljöverkets del resulterade insatsen i sanktionsavgifter mot sex verksamheter som brustit i kontrollen av maskiner och arbetsutrustning, samt fem omedelbara förbud för användning av farlig arbetsutrustning.
– Det är oacceptabelt att arbetstagare utsätts för risker på grund av undermålig utrustning. Vår närvaro handlar inte bara om att identifiera brister utan också om att förebygga olyckor och skapa schyssta arbetsförhållanden, utan att någon riskerar liv och hälsa, säger Lina Andersson, Arbetsmiljöverkets samordnare för myndighetskontroller i region syd.
Effektivt när myndigheter agerar tillsammans
Operation ”Kosing” var en av de största i sitt slag i Landskrona och ett tydligt exempel på hur samarbete mellan myndigheter kan ge breda och kraftfulla effekter. Genom att slå mot flera led i den kriminella ekonomin på en och samma gång – från felaktig folkbokföring till arbetslivskriminalitet – försvåras möjligheterna att bygga verksamheter på lagbrott.
– När vi samverkar tätt med andra myndigheter får vi en mycket bättre helhetsbild av verksamheternas förhållanden. Det är avgörande för att kunna agera snabbt, effektivt och rättssäkert, säger Lina Andersson.
Totalt ledde insatsen till upptäckter av brister som motsvarar ett värde på över en miljon kronor, däribland omedelbara förbud, förelägganden, indragna bidrag och sanktionsavgifter.
Insatsen är en del av regeringsuppdraget till nio myndigheter att motverka arbetslivskriminalitet. Uppdraget samordnas av Arbetsmiljöverket.
– Det här handlar om att vässa vår samverkan med övriga myndigheter i en operation som handlar om att förhindra att våra gemensamma skattepengar går till brottslighet och till personer som inte gör rätt för sig. Sund konkurrens och en trygg arbetsmiljö är grundläggande för ett fungerande arbetsmarknad. Vi kommer att fortsätta vårt arbete i nära samverkan med andra myndigheter för att värna om dessa värden, avslutar Lina Andersson.
Summering av resultat från insatsen
- Arbetsmiljöverket: Sanktionsavgifter mot sex verksamheter för obesiktigade maskiner/arbetsredskap samt fem utfärdade omedelbara förbud mot användning av farlig utrustning.
- Skatteverket: Kontrollavgifter mot sex verksamheter på grund av differenser i kassa eller avsaknad av personalliggare.
- Miljöförvaltningen: Ett vitesföreläggande efter bristande åtgärder vid tidigare tillsyn. 14 nya tillsynsärenden startade på grund av bristande kemikaliehantering, avfallshantering och livsmedelsspårbarhet.
- Räddningstjänsten: Tre tillsynsavgifter utdelades och ett föreläggande på grund av låsta nödutgångar.
- Arbetsförmedlingen: Två verksamheter utreds vidare då personer med anställningsstöd inte varit på plats.
- Tobak/alkoholtillstånd: Två verksamheter utreds vidare för misstanke om bristande lämplighet.
- Polismyndigheten: Ett fall av ringa narkotikabruk, ett fall av narkotikabrott (normalgraden, innehav – anträffades i butik). En person togs i förvar, utländsk medborgare med inreseförbud (4 år). Två olovliga körningar, ett grovt rattfylleri. Flertalet inre utlänningskontroller samt 730 nykterhetskontroller genomförda.
Myndigheterna mot arbetslivskriminalitet
Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet inom olika branscher.
Tillsammans planerar och genomför de oanmälda kontroller för att stoppa regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet. Kontrollerna genomförs i riskbranscher som till exempel transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, biltvättar, slakterier, byggverksamhet, restauranger och skönhetssalonger.
Sedan 2018 har myndigheterna genomfört över 17 000 gemensamma kontroller. Sedan 2023 organiseras kontrollerna inom ramen för samverkan i de sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet, AKC. Dessa finns i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.
Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i arbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar även Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.