Genusperspektiv på olycksfall och dödsolyckor i arbetslivet (RAP 2017:4), kunskapssammanställning
Varje år sker 40-50 dödsolyckor i arbetet. De flesta händer inom mansdominerade branscher som jord och skogsbruk, byggnadsarbete, tillverkning och transport.
Den svenska arbetsmarknaden är starkt könssegregerad, vilket innebär att kvinnor och män arbetar inom olika branscher och ofta med olika arbetsuppgifter. Det innebär också att arbetsmiljön och arbetsvillkoren ser olika ut i kvinno- och mansdominerade branscher. Forskning visar att de mest positiva arbetsvillkoren finns i arbeten med jämn könsfördelning.
I den här kunskapssammanställningen sammanfattar forskare kunskapsläget inom två områden. Dels redovisar de den forskning som finns om hur föreställningar om kön påverkar arbetsorganisation och arbetsplatskulturer, dels sammanställer de den forskning som finns om hur man kan arbeta förebyggande med hjälp av ett genusperspektiv i arbetsmiljöarbetet.
Tidigare forskning visar till exempel att maskulina kulturer skapas i mansdominerade branscher som kan påverka arbetssätt och risktagande. För att kunna uppnå ett välfungerande förebyggande arbetsmiljöarbete spelar säkerhetskulturen på arbetsplatser en viktig roll.
Kunskapssammanställningen togs fram av docent Åsa Ek vid Lunds tekniska högskola och docent Gunilla Olofsdotter vid Mittuniversitetet.
Se presentation av rapporten
Kunskapssammanställningen presenterades i Stockholm den 5 maj 2017.
Videopresentation av kunskapssammanställningen
Intervju med författarna
Senast uppdaterad 2020-10-02