Mattias jobbar som arbetsmiljöinspektör

Mattias jobbar som arbetsmiljöinspektör på inspektionsavdelningen i Luleå.

Bild på en inspektör som inspekterar en arbetsplats.

Berätta om ditt jobb!

Jag är ute och gör tillsyn, det vill säga jag är ute och inspekterar arbetsplatser, främst inom byggindustrin. Jag kommer ofta tidigt till jobbet, kollar mejl och kalender och förbereder de inspektioner som är inbokade. Sedan tar jag på mig skyddskläderna och sticker ut på inspektion. Vissa besök jag gör är planerade och arbetsgivaren vet att jag kommer till deras arbetsplats, medan andra besök är oanmälda. Ofta när jag åker till en planerad inspektion ser jag arbetsplatser med brister på vägen, och om tiden finns så stannar jag till vid dem och gör en oanmäld inspektion.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få vakna upp känna att jag har ett jobb där jag faktiskt gör skillnad. Mycket av vårt arbete är långsiktigt, men ibland är effekterna ganska omedelbara. Till exempel när en arbetsgivare åtgärdar brister jag hittar på en inspektion så blir arbetsmiljön säkrare för de som jobbar där.

En annan aspekt jag gillar är alla människor man träffar i det här jobbet. Jag tycker om att prata med folk och hitta sätt att nå fram. Sedan tycker jag att det är kul att få testa på nya områden och branscher att inspektera, det är ett väldigt tillfredsställande sätt att få utvecklas på. Det här är verkligen ett jobb där man lär sig något nytt varje dag. Jag gillar också att jag kan styra mycket av mitt jobb själv, det är väldigt fritt och flexibelt och fungerar toppen att kombinera med familjelivet.

Vilka utmaningar möter du?

För mig som är van att jobba med konkreta brister så är det ibland en utmaning att ta sig an frågor där det handlar mer om mjuka värden. Där ger till exempel samtalet med arbetsgivaren mer än att gå runt och titta efter fysiska brister. Jag följer ofta med någon av mina proffsiga kollegor på sådana inspektionsbesök och lyssnar och lär av dem.

Oanmälda inspektioner är lite speciella. Man är ute på inspektion för att förmedla något bra, men alla förstår inte det. Alla har olika förutsättningar och man förstår deras situation, men reglerna ska följas. Sådana situationer måste man lära sig att bemöta och hantera som inspektör. Oftast slutar det ändå med glada miner, ingen vill ju att någon ska skada sig på arbetsplatsen.

Vad lockade dig till Arbetsmiljöverket?

Det började med att min fru sökte jobb på Arbetsmiljöverket. Jag tyckte att jobbet som arbetsmiljöinspektör lät intressant. Eftersom jag har arbetat inom bygg och industri som platschef så har jag sett vilka genvägar som ibland tas, så jag tänkte att här kan jag hjälpa till med min kunskap. Så jag skickade också in en ansökan och hoppades på det bästa, och det gick ju bra!

Hur skulle du beskriva kulturen?

Här jobbar vi mot samma mål och vi hjälps åt för att nå framgång. Det finns en gemensam drivkraft och en öppenhet, det finns inga dumma frågor. Vår styrka ligger i att vi alla har olika bakgrunder och vi lär oss mycket av varandra. Och mina kollegor är helt fantastiska! I region nord är vi en liten grupp och kollegorna är verkligen en viktig del av jobbet, jag är otroligt tacksam över det.

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

Det som gör mig stolt är vårt syfte och målbilden att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Att vi jobbar för att alla ska må bra och vara trygga på sitt arbete.

Vilka egenskaper och drivkrafter tror du är viktiga för att trivas här?

Att man är effektiv, glad och målinriktad. Effektivitet är viktigt när man jobbar med skattemedel. Att man är glad och trevlig underlättar när man träffar mycket folk varje dag, man når fram på ett annat sätt med ett positivt bemötande. Att jobba målinriktat och inte ge upp är viktigt. Man når inte fram till alla hela tiden. Ibland får man kämpa lite. Men det viktiga är att man flyttar fram positionerna.

Att vara ödmjuk och be om hjälp är också en viktig egenskap. Det här är inget enmansjobb, trots att man som inspektör är ute mycket själv. Man måste våga ta hjälp av andra.

Vilket råd hade du velat ge dig själv när du var ny på jobbet?

Att ställa mycket mer frågor till kollegorna. Att inte försöka vara för duktig direkt utan ta tillvara på den hjälp och kompetens som finns i organisationen, för den kunskapsbanken är väldigt, väldigt stor.

Senast uppdaterad 2023-07-12