Jenny jobbar som inspektör mot kriminalitet i arbetslivet

Varje dag möter Jenny människor som utnyttjas – och varje dag gör hon skillnad. Som inspektör avslöjar hon arbetslivskriminalitet, skyddar utsatta och ser till att lagar följs. För Jenny finns inget viktigare än att skapa tryggare arbetsplatser.

Foto av inspektören Jenny utomhus

"Dessa människors livsöden berör mig. När jag går hem efter arbetsdagens slut med vetskap om att de fått hjälp känns det bra."

Jenny

Människor utnyttjas trots löfte om välavlönat arbete

Jag stöter ganska ofta på människor med olika livsöden som exploateras på sin arbetsplats i de kontroller jag gör tillsammans med andra myndigheter i arbetet mot arbetslivskriminalitet. Många är belånade i hemlandet och kom till Sverige med löfte om ett välavlönat jobb. Väl här blir de istället inlåsta på arbetsplatsen, får pass och resehandlingar beslagtagna av sin arbetsgivare. De tvingas arbeta många och långa dagar helt utan eller med väldigt låg lön. Sängar, personliga tillhörigheter, mediciner och alkohol på arbetsplatserna gör ont att se.

Ofta kommer de från en bakgrund där myndigheter är korrupta. De känner inte till sina rättigheter i Sverige och vågar inte kontakta någon. De blir livegna på arbetsplatsen och kan inte ta sig hem.

Mitt uppdrag i dessa situationer är att ställa krav mot arbetsgivaren. Ett av verktygen jag använder mig av är arbetstidslagen. Arbetsmiljöverket kan besluta om en sanktionsavgift om en arbetsgivare låter arbetstagare arbeta utan den lagstadgade rätten till vila. Att bryta mot arbetstidslagen kan stå en arbetsgivare dyrt.

Extra kontrollfrågor för att få fram sanningen

Jag har tjugo års erfarenhet som inspektör. De senaste åtta åren har jag arbetat i en kommun tillsammans med andra myndigheter. Efter 25 år som inspektör är jag en god människokännare och läser lätt av när någon slirar på sanningen. Det kan vara en arbetsgivare som är oärlig eller en arbetstagare som inte vågar vara ärlig på grund av sin situation. Jag ser och känner när de extra kontrollfrågorna behöver ställas, för att komma närmre sanningen.

Mitt arbete går ut på att människor ska ha det bra och inte utnyttjas på sitt arbete. Varje gång jag ser en arbetsgivare verkligen ta till sig informationen och rättar till de brister jag konstaterar efter en inspektion och på så vis lyckas göra arbetsplatsen bättre för sina anställda är en bra dag för mig.

Samarbete med andra myndigheter stävjar arbetslivskriminalitet

Vi är många myndigheter som tillsammans arbetar för att bromsa och stävja arbetslivskriminalitet. Det driver mig vidare att fortsätta mitt arbete för en sund konkurrens på arbetsplatserna. Samarbetet myndigheter emellan gör att vi gemensamt kommer åt olika delar inom arbetslivskriminaliteten utifrån respektive myndighets lagstiftningar.

Alla ska få komma hem efter arbetsdagens slut

Jag arbetar för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö på jobbet. Oavsett vilken typ av inspektioner jag och mina kollegor gör arbetar vi enat i slutändan för att alla som jobbar också ska få komma hem efter arbetsdagens slut. När jag går hem efter min egen arbetsdag och vet att arbetstagare jag träffat fått en bättre arbetsmiljö och också får komma hem efter jobbet sträcker jag lite extra på mig.

Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet

Läs mer om hur Arbetsmiljöverket jobbar med arbetslivskriminalitet eller lyssna på vår podd.

Så jobbar myndigheterna mot arbetslivskriminalitet

Podd, avsnitt 17 - Arbetslivskriminalitet

Carro Kostet, Arne Alfredsson och Fredrik Berling

Nio myndigheter arbetar tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet. Gäst i det här avsnittet av Arbetsmiljöverkets podd är Arne Alfredsson, chef för den avdelning på Arbetsmiljöverket som samordnar arbetet mot arbetslivskriminalitet.

Senast uppdaterad 2025-03-19