Fler nyheter

Gränsvärdet för asbest sänks

  • 1 juli 2025

Arbetsmiljöverket sänker gränsvärdet för asbest. Samtidigt ändras några regler som gäller tillstånd, utbildning och medicinska kontroller. De nya reglerna ska tillämpas från och med 19 december 2025.

Svart paragraftecken mot en senapsgul bakgrund.

– Asbest är ett farligt ämne. Om man utsätts för asbesthaltigt damm och andas in asbestfibrer kan det leda till allvarliga sjukdomar. Med sänkt gränsvärde och ökade kunskaper hos fler förväntas risken för asbestrelaterade sjukdomar minska, säger Gustaf Bäck, sakkunnig i frågor om asbest.

Det är framförallt personer som arbetar inom byggbranschen som riskerar att bli utsatta för asbestdamm. Men även andra yrkesgrupper kan riskera att exponeras för asbest, till exempel målare och fastighetsskötare. Därför ska nu inte bara de som hanterar asbest i sitt arbete, utan även de som sannolikt kan exponeras gå en allmän utbildning om asbest.

Fler arbetstagare ska också genomgå medicinska kontroller. Tidigare fanns ett undantag att genomgå medicinska kontroller om arbetstagarna exponerades mindre än 50 timmar per år. Det undantaget tas nu bort.

– Med säkra arbetssätt kan arbetsgivare minska risken för att arbetstagare blir sjuka på grund av asbest. Det är syftet med de ändringar i EU-direktivet om asbest som vi nu inför i våra föreskrifter, säger Gustaf Bäck.

Detta är de huvudsakliga ändringarna till följd av de nya EU-bestämmelserna

  • Det hygieniska gränsvärdet för asbest sänks från 0,1 fiber/cm3 till 0,01 fiber/cm3.
  • Några förändringar görs också som gäller tillstånd, utbildning och medicinska kontroller. 
    • Utbildningsbeviset för dem som gått en utbildning om asbest behöver innehålla fler uppgifter.
    • Arbetstagare som inte hanterar asbesthaltigt material men som sannolikt kommer att exponeras för det i sitt arbete ska genomgå en anpassad teoretisk och praktisk asbestutbildning som avslutas med ett kunskapsprov. Det kan till exempel vara arbetstagare inom byggverksamhet, målare och fastighetsskötare.
    • Fler arbetstagare än tidigare behöver genomgå medicinska kontroller. Tidigare fanns ett undantag att göra medicinska kontroller om arbetstagarna exponerades mindre än 50 timmar per år. Undantaget gällde arbetstagare som jobbade med bearbetning och behandling av asbest och arbetstagare som jobbade med ”annat arbete”. Nu tas undantaget bort och alla som omfattas av ett tillstånd för asbest och andra som kan exponeras för asbest genom ”annat arbete” ska genomgå medicinska kontroller. ”Annat arbete” är exempelvis arbetstagare inom gruvindustrin och arbetstagare på avfallsdeponier som tar hand om asbesthaltigt material för slutlig deponi.

De nya reglerna ska tillämpas från och med 19 december 2025

De nya reglerna beslutades 17 juni och ska tillämpas från och med 19 december 2025.

De nya reglerna innebär bland annat att arbetsgivare kan behöva se över val av skyddsutrustning, att fler arbetstagare omfattas av kraven på utbildning och att fler arbetstagare behöver genomgå medicinska kontroller. Men arbetsgivare behöver inte söka nytt tillstånd med anledning av de nya bestämmelserna. Tillstånd som Arbetsmiljöverket beslutat om före 19 december 2025 fortsätter att gälla efter att de nya föreskrifterna träder i kraft. Likaså godtar Arbetsmiljöverket tidigare genomförd utbildning.

Ta del av ändringsföreskrifterna

De ändrade EU-bestämmelserna innebär ändringar i tre av Arbetsmiljöverkets föreskrifter:

  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2025:5) om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:14) om gränsvärden för luftvägsexponering i arbetsmiljön.
  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2025:6) om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:13) om risker vid vissa typer av arbeten
  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2025:7) om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:15) om medicinska kontroller i arbetslivet

Läs mer om asbest på av.se.

Asbest

Kontaktpersoner på Arbetsmiljöverket för frågor om ändringsföreskrifterna

  • Frågor om innehållet: Gustaf Bäck eller Mona Hygerth, sakkunniga på enheten för kemi, mikrobiologi och toxikologi
  • Juridiska frågor: Martin Hedberg, jurist
  • Frågor om tillstånd: Dag Talle-Holmqvist, tillståndshandläggare

Relaterade nyheter

  • Myndigheter granskar jordgubbsförsäljning inför midsommar
    • 17 juni 2025
    Var kommer jordgubbarna ifrån? Och är de rena från arbetslivskriminalitet? Inför midsommar har Arbetsmiljöverket ihop med andra myndigheter samt kommuner genomfört över 150 kontroller av grossister och marknadsstånd som hanterar och säljer jordgubbar.
  • Ny informationsinsats mot arbetslivskriminalitet
    • 9 juni 2025
    Arbetslivskriminalitet skadar både enskilda arbetstagare och samhället i stort. Den 9 juni inleder nio myndigheter en gemensam informationsinsats som ska sprida kunskap och påverka attityder till en ofta osynlig men allvarlig och systemhotande brottslighet.
  • Operation ”Kosing” i Landskrona gav resultat
    • 12 maj 2025
    Arbetsmiljöverket deltog i en omfattande myndighetsgemensam insats i Landskrona med syfte att motverka ekonomisk brottslighet och regelbrott. Tillsammans med flera myndigheter och kommunala förvaltningar genomfördes kontroller med särskilt fokus på folkbokföringsbrott, osund konkurrens och arbets...
  • Lantlyftet ska förbättra arbetsmiljön inom lantbruket
    • 18 mars 2025
    I dag, den 18 mars, lanseras Lantlyftet - en flerårig arbetsmiljöstrategi för att få färre olyckor och arbetssjukdomar samt bättre psykisk hälsa inom Sveriges lantbruks- och trädgårdsnäring.
Fler nyheter