- Vi ändrar för att skydda arbetstagarnas hälsa. Att andas in dessa ämnen kan ge negativa effekter på hälsan exempelvis fosterskador, astma och cancer. Syftet är också att uppfylla EU:s gemensamma bestämmelser för dessa ämnen, säger Karin Staaf som är sakkunnig i frågor om kemiska arbetsmiljörisker.
Utöver sänkta gränsvärden för inandning, sänker vi även gränsvärdet för hur mycket bly som får finnas i blodet.
Vi förtydligar även att arbeten och verksamheter där det bildas exempelvis trädamm, kvartsdamm och dieselavgaser inte får bedrivas om det är tekniskt möjligt för arbetsgivaren att ta bort det som orsakar exponeringen för dessa ämnen.
Det är arbetsgivare som har verksamheter där arbetstagare hanterar bly, diisocyanater och krom (VI)-föreningar som ansvarar för att följa gränsvärdena och de förskrifter som ändras.
Nedan kan du läsa om vad ändringarna innebär mer konkret.
Sänkta gränsvärden för inandning av bly, diisocyanater och krom (VI)
Vi sänker gränsvärdena för hur mycket arbetstagare får andas in för tre olika kemiska ämnen:
- Bly: Det tillåtna gränsvärdet sänks från 0,1 mg/m3 till 0,03 mg/m
- Diisocyanater: Det tillåtna gränsvärdet sänks och ändras till 0,006 mg/m3. Ändringen innebär också att diisocyanater ska mätas per isocyanatgrupp (NCO). Samtidigt upphör alla tidigare individuella gränsvärden för enskilda diisocyanater att gälla.
- Krom (VI)-föreningar: Det tillåtna gränsvärdet sänks från 0,005 mg/m3 till 0,001 mg/m
Sänkt gränsvärde för hur mycket bly som får finnas blodet
För halten av bly i blod, ändrar vi dels enheten för gränsvärdet från µmol/L till µg/100 mL, dels sänker vi gränsvärdet i två steg:
- Den första sänkningen sker 9 april 2026. Den innebär en marginell sänkning från 1,5 µmol/L (33µg/100 mL) till 30 µg/100 mL för kvinnor som har fyllt 50 år och män. För kvinnor upp till 50 år blir gränsvärdet i praktiken oförändrat.
- Den andra sänkningen sker 1 januari 2029. Den innebär att gränsvärdet för kvinnor som har fyllt 50 år och män sänks från 30µg/100 mL till 15 µg/100 mL och för kvinnor upp till 50 år från 10 µg/100 mL till 4,5 µg/100 mL.
Exponering för vissa kemiska ämnen ska tas bort om det går
Vi förtydligar att arbeten och verksamheter där det bildas exempelvis trädamm, kvartsdamm och dieselavgaser inte får bedrivas om det är tekniskt möjligt att eliminera exponeringen för dessa ämnen.
Det betyder att arbetsgivaren måste ta bort det som genererar det farliga ämnet eller blandningen om det finns alternativ som fungerar lika bra och som innebär en lägre risk. Det skulle till exempel kunna vara att byta ut en dieseltruck mot en eltruck. Om det inte är tekniskt möjligt att eliminera risken är arbetsgivaren skyldig att vidta åtgärder så att exponeringen blir så låg som det är tekniskt möjligt.
Vidare läsning
Mer om gränsvärden för luftvägsexponering
Var finns ämnena?
Bly förekommer hos primärleverantörer av bly, främst smältverk. Bly finns också i större gjuterier, vid återvinningscentraler och vid glasbruk.
Diisocyanater är vanligt förekommande inom flertalet branscher såsom bygg-, plast-, färg-, och verkstadsindustri. Yrkesgrupper som berörs är bilmekaniker, maskinoperatörer inom plast- och gummiindustri, lackerare och industrimålare samt montörer eller golvläggare inom bygg och anläggning.
Krom (VI)-föreningar förekommer inom verksamheter med stål- och metallframställning, med ytbehandling och vid svetsning.