Fler nyheter

Antalet förrättningar ökar – Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2024

  • 21 februari 2025

Under 2024 fortsatte vårt arbete med att digitalisera och utveckla stödmaterial till vår författningssamling inför att de nya reglerna började gälla 1 januari 2025. Vi jobbade för att motverka arbetslivskriminalitet, ökade antalet förrättningar och kunskaperna för att motverka arbetsrelaterad död.

En gul ruta, på vilken det står "Bra arbetsmiljöarbete lönar sig" tillsammans med Arbetsmiljöverkets logotyp.

Arbetsmiljön är en viktig fråga i människors vardag. Men det är inte bara en individfråga utan också en viktig organisatorisk fråga likväl som en samhälls- och jämställdhetsfråga. En bra arbetsmiljö är centralt för livskraftiga och lönsamma företag, effektiva och hållbara offentliga tjänster och en livskraftig idéburen sektor.

Utmaningarna kan skilja sig åt, men det finns stora vinster med att utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Det är både frustrerande och hoppingivande att merparten av alla arbetsrelaterade sjukdomar, skador och olyckor, även dödsolyckor, skulle kunna undvikas genom systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Lars Lööw, Arbetsmiljöverkets generaldirektör.

Fortsatt fokus på regelförnyelsen

Förra året fortsatte arbetet med att digitalisera och utveckla stödmaterial inför att de nya reglerna skulle träda i kraft 1 januari i år. Totalt tog vi fram ämnessidor för 74 områden på av.se. Under 2025 kommer vi fortsätta att utveckla fördjupningsmaterial.

Målet med föreskrifterna och stödmaterialet är att det ska bli enklare att förstå, hitta och använda våra regler. För att nå ut med våra uppdaterade material till arbetsgivare har vi samarbetat med parter och branschorganisationer.

– Vi har genomfört en mängd, ofta välbesökta, seminarier och webbinarier i deras eller vår egen regi. Det här vill vi vidareutveckla framöver, säger Lars Lööw.

Inspektioner motverkar arbetslivskriminalitet

Våra föranmälda och oanmälda inspektioner är ett viktigt verktyg för att arbetsgivare ska utveckla och hålla en god arbetsmiljö. Under 2024 handlade en stor del av inspektionerna om att identifiera oseriösa arbetsgivare och motverka arbetslivskriminalitet tillsammans med övriga åtta myndigheter.

– Det pågående myndighetssamarbetet är helt nödvändigt för att hitta och nå framgång i att stoppa den illegala verksamheten. Samarbetet vi samordnar och deltagande myndigheters åtgärder har bidragit till flera lyckade insatser förra året, säger Lars Lööw.

Antalet förrättningar fortsätter öka

Urvalet av vilka arbetsplatser som inspekteras är avgörande. Det gäller inte bara för de illegala arbetsgivarna, utan även för verksamheter inom lagens gränser men som har brister i arbetsmiljön som behöver åtgärdas.

– Under 2025 kommer vi fortsätta att förfina våra urvalsmetoder, säger Lars Lööw.

Förra året ökade antalet förrättningar igen. Totalt genomförde vi 29 121 förrättningar under 2024. Det är en ökning med 9 procent jämfört med 2023 och ligger i linje med vårt uppdrag att effektivisera vår tillsynsverksamhet.

Ökade kunskaper om arbetsrelaterad död

Under året har vi även fördjupat våra kunskaper inom områden med flest dödsolyckor. Kunskaperna kan användas för mer träffsäkra urval av inspektionsinsatser, men också för att dela och sprida lärdomarna till berörda så att färre personer dör av jobbet.

– Vi har påbörjat ett arbete med att vidareutveckla vår verksamhet. En viktig del i utvecklingen är ett fortsatt samarbete och samverkan med andra myndigheter, parter och branscher. Det omfattar även samgåendet med Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, som ska vara slutfört senast den 1 januari 2026, säger Lars Lööw.

Till årsredovisningen

Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2024, pdf 

Relaterade nyheter

  • Gränsvärden för bly, diisocyanater och krom (VI) sänks
    • 3 juli 2025
    Arbetsmiljöverket sänker gränsvärdena för hur stora mängder bly, diisocyanater och krom (VI)-föreningar en arbetstagare får andas in. De nya värdena ska tillämpas från och med 9 april 2026.
  • Gränsvärdet för asbest sänks
    • 1 juli 2025
    Arbetsmiljöverket sänker gränsvärdet för asbest. Samtidigt ändras några regler som gäller tillstånd, utbildning och medicinska kontroller. De nya reglerna ska tillämpas från och med 19 december 2025.
  • Myndigheter granskar jordgubbsförsäljning inför midsommar
    • 17 juni 2025
    Var kommer jordgubbarna ifrån? Och är de rena från arbetslivskriminalitet? Inför midsommar har Arbetsmiljöverket ihop med andra myndigheter samt kommuner genomfört över 150 kontroller av grossister och marknadsstånd som hanterar och säljer jordgubbar.
  • Ny informationsinsats mot arbetslivskriminalitet
    • 9 juni 2025
    Arbetslivskriminalitet skadar både enskilda arbetstagare och samhället i stort. Den 9 juni inleder nio myndigheter en gemensam informationsinsats som ska sprida kunskap och påverka attityder till en ofta osynlig men allvarlig och systemhotande brottslighet.
Fler nyheter