Fler nyheter

Center mot arbetslivskriminalitet startar i Norrköping

  • 21 juni 2023

Ett nytt center mot arbetslivskriminalitet har öppnat i Norrköping. Det är landets tredje center, där Arbetsmiljöverket och åtta andra myndigheter jobbar tillsammans för att motverka brott i arbetslivet.

Bild på personal Arbetsmiljöverket och Polisen som utför en gemensam kontroll vid en lastbil.

– Arbetslivskriminaliteten ökar, därför är det viktigt att vi myndigheter fortsätter att utveckla våra metoder för att komma åt de oseriösa företagen från flera håll. Vi ser som samordnande myndighet en stor styrka i att dagligen kunna samverka över myndighetsgränserna. Tillsammans har vi avslöjat allt från farliga arbetsmiljöer till svart arbetskraft, företag som fuskar med skatter och avgifter och misstänkt människohandel, säger Anna Nordenmark, enhetschef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Det nya centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) har öppnat i polisens lokaler i Norrköping. Sedan tidigare finns två center mot arbetslivskriminalitet, i Umeå och Göteborg, och planen är att starta sammanlagt sju.

Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i samarbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.

Sedan 2018 har myndigheterna gjort cirka 9 000 gemensamma inspektioner i Sverige. Det har bland annat lett till att cirka 1000 företag har fått betala eller riskerar att få betala sanktionsavgifter på sammanlagt cirka 50 miljoner kronor.

Läs mer i det myndighetsgemensamma pressmeddelande som Polismyndigheten publicerat:

Center mot arbetslivskriminalitet startar i polisregion Öst, nyhet, Polismyndighetens webbplats, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Lars Lööw blir ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket
  • 19 januari 2024
Regeringen har utsett Lars Lööw till generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Han tillträder den 1 mars 2024.
Sök bidrag 2024 för att motverka brott i arbetslivet
  • 16 januari 2024
Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer kan nu söka statsbidrag för att främja kunskapsutbyte och samverkan med myndigheter för att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet.
Fler nyheter