Fler nyheter

Center mot arbetslivskriminalitet startar i Norrköping

  • 21 juni 2023

Ett nytt center mot arbetslivskriminalitet har öppnat i Norrköping. Det är landets tredje center, där Arbetsmiljöverket och åtta andra myndigheter jobbar tillsammans för att motverka brott i arbetslivet.

Bild på personal Arbetsmiljöverket och Polisen som utför en gemensam kontroll vid en lastbil.

– Arbetslivskriminaliteten ökar, därför är det viktigt att vi myndigheter fortsätter att utveckla våra metoder för att komma åt de oseriösa företagen från flera håll. Vi ser som samordnande myndighet en stor styrka i att dagligen kunna samverka över myndighetsgränserna. Tillsammans har vi avslöjat allt från farliga arbetsmiljöer till svart arbetskraft, företag som fuskar med skatter och avgifter och misstänkt människohandel, säger Anna Nordenmark, enhetschef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Det nya centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) har öppnat i polisens lokaler i Norrköping. Sedan tidigare finns två center mot arbetslivskriminalitet, i Umeå och Göteborg, och planen är att starta sammanlagt sju.

Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i samarbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.

Sedan 2018 har myndigheterna gjort cirka 9 000 gemensamma inspektioner i Sverige. Det har bland annat lett till att cirka 1000 företag har fått betala eller riskerar att få betala sanktionsavgifter på sammanlagt cirka 50 miljoner kronor.

Läs mer i det myndighetsgemensamma pressmeddelande som Polismyndigheten publicerat:

Center mot arbetslivskriminalitet startar i polisregion Öst, nyhet, Polismyndighetens webbplats, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Håkan Olsson blir särskild utredare för regeringens arbetsmiljöstrategi
  • 5 juni 2024
Regeringen har utsett Arbetsmiljöverkets Håkan Olsson till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff i dag.
Ny e-tjänst för att söka och beställa handlingar
  • 29 maj 2024
Genom vår nya e-tjänst Sök och beställ handlingar kan du snabbt och enkelt söka efter ärenden i vårt diarium och se vilka allmänna handlingar som finns kopplade till ärendet. Du kan även skicka in en begäran om att få ut allmänna handlingar på ett enkelt sätt.
Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Rapport om skyddsombud till regeringen
  • 29 april 2024
Arbetsmiljöverket har lämnat sin rapport om skyddsombud till regeringen. För att fler ska vilja och kunna engagera sig som skyddsombud behövs bland annat stöd från kollegor och arbetsgivare, tid att utföra sitt uppdrag och kunskap.
Fler nyheter