Fler nyheter

Kommunikationsinsats mot arbetslivskriminalitet startar

  • 28 november 2022

Låga priser kan ha en mörk baksida. Läs om hur människor utnyttjas och hur du kan göra skillnad. Det är några av budskapen i den kommunikationsinsats som Arbetsmiljöverket tillsammans med flera andra myndigheter lanserar i dag, den 28 november.

Bild på en pratbubbla med texten "stoppa kriminaliteteten i arbetslivet.""

Syftet är att öka allmänhetens kunskap och påverka attityder till så kallad arbetslivskriminalitet. Arbetslivskriminalitet är när företag eller organisationer medvetet bryter mot regler i arbetslivet. Det leder till att människor utnyttjas, företag inte kan konkurrera på lika villkor och att skattepengar går till företag som inte har rätt till dem.

Låga priser kan innebära att människor utnyttjas

Kommunikationsinsatsen består bland annat av fejkade annonser som sprids på olika sajter och som erbjuder tjänster till otroligt låga priser. Den som klickar på en annons får upp en sida på Arbetsmiljöverkets webbplats – av.se – som heter ”Låga priser kan innebära att människor utnyttjas”. Där får man veta hur människor, företag och samhälle drabbas av arbetslivskriminalitet, illustrerat med filmade berättelser ur utsatta arbetstagares perspektiv.

Stoppa kriminaliteten i arbetslivet

Den som vill bidra till att stoppa arbetslivskriminaliteten kan gå in på av.se/stoppakrim och ta del av tips på vad på vad man som konsument kan göra för att hitta schyssta företag när man ska köpa en tjänst.

Myndigheterna kommer också att sprida filmer på TV, bio och i sociala medier. Dessa filmer visar privatpersoner i köpsituationer i olika branscher som är utsatta för arbetslivskriminalitet. Filmerna hänvisar till samma webbsida med tips.

Genomförs av myndigheter mot arbetslivskriminalitet

Myndigheterna som står bakom kommunikationsinsatsen är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Skatteverket.

Kommunikationsinsatsen är ett regeringsuppdrag och pågår till slutet av året.

Låga priser kan innebära att människor utnyttjas

Det här kan du göra för att stoppa arbetslivskriminalitet

Relaterade nyheter

  • Gränsvärden för bly, diisocyanater och krom (VI) sänks
    • 3 juli 2025
    Arbetsmiljöverket sänker gränsvärdena för hur stora mängder bly, diisocyanater och krom (VI)-föreningar en arbetstagare får andas in. De nya värdena ska tillämpas från och med 9 april 2026.
  • Gränsvärdet för asbest sänks
    • 1 juli 2025
    Arbetsmiljöverket sänker gränsvärdet för asbest. Samtidigt ändras några regler som gäller tillstånd, utbildning och medicinska kontroller. De nya reglerna ska tillämpas från och med 19 december 2025.
  • Myndigheter granskar jordgubbsförsäljning inför midsommar
    • 17 juni 2025
    Var kommer jordgubbarna ifrån? Och är de rena från arbetslivskriminalitet? Inför midsommar har Arbetsmiljöverket ihop med andra myndigheter samt kommuner genomfört över 150 kontroller av grossister och marknadsstånd som hanterar och säljer jordgubbar.
  • Ny informationsinsats mot arbetslivskriminalitet
    • 9 juni 2025
    Arbetslivskriminalitet skadar både enskilda arbetstagare och samhället i stort. Den 9 juni inleder nio myndigheter en gemensam informationsinsats som ska sprida kunskap och påverka attityder till en ofta osynlig men allvarlig och systemhotande brottslighet.
Fler nyheter