Fler nyheter

Arbetsmiljöverket lanserar funktioner för extern och intern visselblåsning

  • 14 juli 2022

Med start 17 juli lanserar Arbetsmiljöverket två nya funktioner för visselblåsning. Den ena handlar om missförhållanden inom produktsäkerhet och produktöverensstämmelse som omfattas av vårt tillsynsansvar. Den andra handlar om missförhållanden inom vår egen verksamhet.

Funktion för rapportering om missförhållanden inom produktsäkerhet och överensstämmelse

Från och med 17 juli 2022 kan du i Arbetsmiljöverkets externa rapporteringsfunktion för visselblåsning rapportera om missförhållanden som omfattas av EU-lagstiftning och av vår tillsyn, det vill säga produktsäkerhet och produktöverensstämmelse, som du fått kännedom om i ett arbetsrelaterat sammanhang.

I praktiken handlar det om fem av våra föreskrifter:

  • Tryckbärande anordningar (AFS 2016:1)
  • Personlig skyddsutrustning (EU-förordning 2016/425)
  • Enkla tryckkärl (AFS 2016:2)
  • Utrustning för potentiellt explosiva atmosfärer (ATEX) (AFS 2016:4)
  • Maskinföreskriften (AFS 2008:3)

Det går att rapportera till oss skriftligt och muntligt, eller vid ett fysiskt möte.

Till Arbetsmiljöverket kan du även rapportera om missförhållanden rörande EU-lagstiftning som ingen annan myndighet ansvarar för.

Visselblås – produktsäkerhet och produktöverensstämmelse

Funktion för visselblåsning om Arbetsmiljöverkets verksamhet

Om du genom ett arbetsrelaterat sammanhang känner till missförhållanden, korruption eller andra allvarliga oegentligheter inom Arbetsmiljöverkets organisation, kan du anmäla det via vår interna visselblåsarfunktion från och med 17 juli.

Det ska finnas ett allmänintresse av att informationen kommer fram. Det kan till exempel handla om ekonomisk brottslighet som korruption och mutor, eller att en person i ledningen på Arbetsmiljöverket har missbrukat sin ställning. Det kan även handla om enskildas liv och hälsa, som till exempel stora brister i säkerheten inom Arbetsmiljöverket, eller allvarliga former av diskriminering eller trakasserier. Visselblåsarfunktionen ska användas i de fall där det inte hjälper, eller är lämpligt, att rapportera på annat sätt.

Den som rapporterar missförhållanden ska skyddas mot repressalier.

Anmälan om missförhållanden inom Arbetsmiljöverket

Fakta visselblåsarfunktion

Från och med den 17 juli 2022 ska offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda och privata arbetsgivare med minst 250 anställda ha en intern visselblåsarfunktion. Från och med den 17 december 2023 gäller kravet även för privata arbetsgivare med minst 50 anställda

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter