Anmälan och tillstånd för GMM-verksamhet
På de här sidorna hittar du information om anmälan, tillstånd och uppdatering av verksamheter med innesluten användning av GMM. Här finns också blanketter för anmälan, ansökan om tillstånd och uppdatering.
Du bör ha föreskrifterna om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (AFS 2011:2) till hands när du gör din anmälan, ansökan om tillstånd eller uppdatering.
Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (AFS 2011:2), föreskrifter
Innan du börjar använda GMM i en F-verksamhet eller L-verksamhet måste verksamheten anmälas till Arbetsmiljöverket.
Du måste också anmäla alla nya GMM-användningar i en redan anmäld L-verksamhet. En R-verksamhet får inte påbörjas innan du har fått ett tillstånd från Arbetsmiljöverket. Du får inte heller påbörja en ny GMM-användning i en befintlig R-verksamhet utan tillstånd. Anmälda GMM-verksamheter ska uppdateras om något ändras.
Miljöbalken skiljer på anmälan och tillstånd
I miljöbalken är det skillnad på tillståndspliktig verksamhet och verksamhet som behöver anmälas till en myndighet. Skillnaden utgår från hur riskfylld verksamheten bedöms vara för hälsa och miljö. För GMM-verksamheter betyder det att innesluten användning på skyddsnivåerna 1 och 2 är anmälningspliktig medan innesluten användning på skyddsnivå 3 och 4 kräver tillstånd.
En tillståndspliktig R-verksamhet får inte påbörjas utan tillstånd. Tillståndet är alltid tidsbegränsat, därför måste det förnyas med jämna mellanrum. Arbetsmiljöverket ger tillstånd för tre år i taget men kan i vissa fall ge tillstånd för verksamheten under fem år. Om inte tillståndet förnyas, får inte verksamheten längre bedrivas och Arbetsmiljöverket förutsätter då att den är nedlagd. Vi kommer inte att höra av oss, utan det är verksamhetsutövarens skyldighet att i god tid se till att lämna en ny ansökan om tillstånd om verksamheten ska fortsätta.
En anmäld och färdighandlagd F-verksamhet eller L-verksamhet får däremot normalt bedrivas utan tidsgräns tills arbetsgivaren meddelar Arbetsmiljöverket att verksamheten är nedlagd. Arbetsmiljöverket kan också besluta om att en F-verksamhet eller L-verksamhet inte får fortsätta av säkerhetsskäl, till exempel om vi av någon anledning upptäcker att verksamheten inte uppfyller kraven för att vara säker för hälsa eller miljö.
Definitioner av verksamhetskategorierna
F-verksamhet: innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer med försumbar eller ingen risk för skador på människors hälsa eller miljön.
L-verksamhet: innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer med låg risk för skador på människors hälsa eller miljön.
R-verksamhet: innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer med måttlig eller hög risk för skador på människors hälsa eller miljön.
Anmälan av F-verksamhet
En F-verksamhet är en verksamhet med innesluten användning av GMM som kan bedrivas på skyddsnivå 1 eftersom risken för skador på människors hälsa eller miljön är försumbar eller saknas. Om skyddsnivå 1 inte är tillräckligt för en enskild eller flera GMM-användningar, hör den eller de till en L-verksamhet eller R-verksamhet.
Innan du påbörjar din F-verksamhet ska du utreda och bedöma all innesluten användning av GMM i verksamheten. Du ska också anmäla F-verksamheten till Arbetsmiljöverket innan den påbörjas.
Du hittar mer information om detta under rubriken Utredning och bedömning av GMM-användningar på sidan Förebygg skador på människors hälsa och miljön vid innesluten användning av GMM.
Förebygg skador på människors hälsa och miljön vid innesluten användning av GMM
Anmälan av L-verksamhet och nya GMM-användningar
En L-verksamhet är en verksamhet med innesluten användning av GMM som kan bedrivas på skyddsnivå 2 eftersom risken för skador på människors hälsa eller miljön är låg om GMM skulle komma utanför inneslutningen. Om skyddsnivå 2 inte är tillräckligt för en enskild eller flera GMM-användningar, hör den eller de till en R-verksamhet.
Innan du påbörjar din L-verksamhet ska all innesluten användning av GMM i verksamheten utredas och bedömas. Du ska också anmäla L-verksamheten och alla GMM-användningar i den till Arbetsmiljöverket.
Du hittar mer information om detta under rubriken Utredning och bedömning av GMM-användningar på sidan Förebygg skador på människors hälsa och miljön vid innesluten användning av GMM.
Förebygg skador på människors hälsa och miljön vid innesluten användning av GMM
Du ska också anmäla nya GMM-användningar i en redan anmäld L-verksamhet till Arbetsmiljöverket.
Tillstånd för R-verksamhet
En R-verksamhet är en verksamhet med innesluten användning av GMM som måste bedrivas på skyddsnivå 3 eller 4 eftersom risken för skador på människors hälsa eller miljön är måttlig eller hög.
Du som behöver ett tillstånd för en R-verksamhet, behöver ofta också ha ett tillstånd för verksamhet med användning av smittämnen enligt arbetsmiljöreglerna. Du kan ansöka om tillstånd enligt båda lagstiftningarna vid samma tillfälle, men det är viktigt att du ser till att alla uppgifter finns med då reglerna inte är identiska. Du behöver till exempel ett yttrande från skyddsombudet vid ansökan enligt arbetsmiljöreglerna, men inte miljöbalken.
Uppdatering av ändrade uppgifter
En del av de uppgifter som ska lämnas vid anmälan eller tillståndsansökan om GMM-verksamhet kan ändras med tiden. Om uppgifterna är av administrativ art och markerade med en asterisk * i respektive bilaga till föreskrifterna om innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (AFS 2011:2), kan uppgiften uppdateras enligt 17 § i föreskrifterna och 22 § i förordningen 2000:271. Du ska också uppdatera Arbetsmiljöverket om en GMM-användning eller GMM-verksamhet har upphört.
Förordning (2000:271), Riksdagens webbplats, öppnas i nytt fönster
Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (AFS 2011:2), föreskrifter
Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (AFS 2011:2), föreskrifter

Senast uppdaterad 2020-05-13