Om arbetstidslagen
Arbetstidslagen har regler om hur mycket man får arbeta per dygn, per vecka och per år. Den tar upp jourtid och beredskap, vilka raster och pauser man har rätt till och vad som gäller för nattvila.
Lagens omfattning
Arbetstidslagen gäller, med vissa undantag, allt arbete som utförs i Sverige. Lagen gäller oavsett om det är fråga om ett svenskt eller ett utländskt företag, så länge verksamheten bedrivs här.
Under frågor och svar kan du läsa om till exempel dygnsvila, arbetstid och hur viktigt kollektivavtalet är i sammanhanget.
I arbetsmiljölagen samt i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderårigas arbetsmiljö finns särskilda regler om hur de som är under 18 år får arbeta.
Kollektivavtal kan avtala bort lagen
Arbetstidslagen kan avtalas bort genom kollektivavtal. Kollektivavtalet kan då antingen ersätta hela lagen eller vissa delar av den. Vilka regler som kan avtalas bort anges i lagens tredje paragraf.
Nya regler i arbetstidslagen
Från och med 1 juli 2014 ersätts övertidsavgiften i arbetstidslagen av sanktionsavgifter. Dessa får tas ut när det gäller överträdelser av bestämmelserna om ordinarie arbetstid.
Regler om extra övertid
Från den 1 augusti 2011 kan arbetsgivare låta anställda arbeta extra övertid utan särskilt tillstånd från Arbetsmiljöverket om det finns särskilda skäl för det och situationen inte har gått att lösa på annat rimligt sätt.
EU-regler
Arbetstidslagen bygger delvis på obligatoriska EU-regler i direktivet 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden. Direktivet tillåter att parterna sluter kollektivavtal om arbetstiden, men det innehåller vissa minimiregler om veckovila, dygnsvila och sammanlagd veckoarbetstid.
EU-direktiv 2003/88/EG, EUR-Lex webbplats, öppnas i nytt fönster
Arbetsmiljöverkets tillsyn
Arbetsmiljöverket har tillsyn över arbetstidslagen och kan medge undantag från vissa av lagens regler.
Arbetsmiljöverket har inte tillsyn över kollektivavtal och kan därför inte bedöma om de anses följa lagen.
Arbetsmiljöverket prövar inte heller om kollektivavtal uppfyller direktivets krav. En sådan prövning kan slutligt göras av EG-domstolen.
Arbetsmiljöverket kan därför inte hjälpa till med råd om hur kollektivavtal ska utformas för att uppfylla direktivets regler.
Ändringar i arbetstidslagen
Den 1 januari 2015 ändrades: 2 och 21 §§.
Den 1 juli 2014 ändrades: 11, 22, 24, 26 och 27 §§. Dessutom tillkom 26 a, 26 b och 27 a §§.
Beslut om avvikelser från arbetstidslagen
Arbetsmiljöverket kan besluta om vissa avvikelser från följande lagar:
- arbetstidslagen (1982:673)
- lagen om förlängd semester för vissa arbetstagare med radiologiskt arbete (1963:115)
- lagen om arbetstid m.m. i husligt arbete (1970:943) – endast bestämmelserna om arbetstid samt natt- och veckovila.
Ansökan om undantag från regeln i 13 § arbetstidslagen om dygnsvila/förbud mot nattarbete
Ansökan om undantag från arbetstidslagen om dygnsvila/förbud mot nattarbete
Vanliga frågor och svar
Senast uppdaterad 2024-11-29