Organisatorisk och social arbetsmiljö
Ingen ska behöva utsättas för ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet. Därför ska organisatoriska och sociala faktorer vara en naturlig del av arbetsmiljöarbetet. Tillsammans kan arbetsgivare, chefer och arbetstagare förebygga ohälsa.
På den här sidan kan du läsa om hur du som arbetsgivare eller chef kan arbeta med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA) för att minska risker för ohälsa och skapa en hållbar arbetsmiljö.
OSA handlar om att det ska vara tydligt vad som förväntas av arbetstagarna och det ska vara balans mellan krav och resurser. Den sociala arbetsmiljön är också viktig - den handlar om hur vi samarbetar och stödjer varandra i arbetet.
Det är arbetsgivarens ansvar att organisera, kommunicera, leda och fördela arbetet så att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön är god.
Arbetsmiljöverket reglerar tre delar inom den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som kan påverka hälsan negativt, och som går att förebygga med rätt åtgärder:
Arbetstidens förläggning, det vill säga när arbetet ska utföras
Olika risker i arbetsmiljön påverkar varandra. Till exempel kan en för hög arbetsbelastning leda till konflikter och öka risken för kränkande särbehandling.
Ta fram rutiner som hjälper till att komma åt risker i arbetsmiljön
Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet och vara en del av de beslut som rör verksamheten. Det behövs rutiner för att åtgärda brister.
Det handlar bland annat om rutiner för att
- undersöka de delar av arbetsmiljön som ingår i föreskrifterna
- bedöma om det finns risker i arbetsmiljön som kan leda till ohälsa, på kort eller lång sikt
- genomföra åtgärder för att ta bort riskerna helt eller förebygga att de inträffar
- följa upp att åtgärderna har förbättrat arbetsmiljön.
Det ska också finnas rutiner för hur arbetstagare och skyddsombud kan medverka, hur arbetsmiljöuppgifter ska fördelas och hur de som behöver kunskap ska få det.
Skapa dialog mellan chefer och arbetstagare
Ett effektivt arbete med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kräver ofta dialog med arbetstagarna. Organisatoriska och sociala arbetsmiljörisker syns inte alltid lika tydligt som fysiska risker, så man måste prata om hur det fungerar i vardagen. Både formella mötesplatser som arbetsplatsträffar och informella samtal är viktiga.
-
Du hittar stöd för vilka risker man kan ta upp i samtalen i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar, kap. 2.
Ge cheferna förutsättningar att omsätta kunskaperna i praktiken
Chefer och arbetsledare behöver både kunskaper och förutsättningar för att agera i praktiken. En stressad chef som inte får stöd hinner inte jobba förebyggande.
Det är arbetsgivaren som ska se till att alla chefer och arbetsledare har kunskap, rimlig arbetsbelastning, stöd och tillräckliga befogenheter.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Identifiera risker, bedöm allvarlighetsgraden och genomför åtgärder
Samtal i vardagen, på arbetsplatsträffar, i medarbetarsamtal och rapporter om tillbud är viktiga för att upptäcka risker. En medarbetarenkät kan också vara till hjälp, men medelvärden räcker sällan till då det är lätt att missa att olika grupper kan ha olika risker i sin arbetsmiljö. Riskerna kan skilja sig åt beroende på till exempel befattning, uppgifter, yrke och arbetstidens förläggning.
-
Som arbetsgivare ska du riskbedöma förutsättningarna för det arbete som ska utföras i en funktion – alltså vilket jobb som ska göras - inte vilken individ som gör det.
I större verksamheter finns det ofta flera personer med samma funktion, medan mindre arbetsplatser kanske bara har en person i en viss roll.
-
För att arbetsgivaren ska kunna veta vilka åtgärder som behövs måste risken i organisationen beskrivas så konkret som möjligt. Sträva efter att ta med sådant som ger upphov till risken. ”Stress” är till exempel inte en konkret risk.
Exempel på konkreta risker:
- Otydliga förväntningar: ”Olika arbetslag har olika arbetsbelastning. Arbetet görs på olika sätt och det är otydligt i instruktionerna vilka uppgifter som ingår.”
- Otillräcklig kunskap: ”Det har kommit nya patientgrupper med diagnoser som arbetstagarna inte har fått tillräcklig utbildning för.”
- Otillräcklig bemanning: ”Efter att vi gjorde om organisationen är vi färre som gör jobbet, men kraven är desamma”.
- Oklart hur arbetet ska utföras: ”Olika synsätt på hur arbetet ska göras har lett till konflikter vilket är en risk för kränkande särbehandlingen.”
-
När du bedömer hur allvarlig en risk är, tänk på att ohälsa som beror på organisatoriska och sociala faktorer kan ta längre tid att utveckla. Risken kan därför vara allvarlig även om ingen har blivit sjuk.
-
När riskerna är identifierade och bedömda är det dags att sätta in åtgärder som faktiskt förändrar förutsättningarna för arbetet. Det handlar till exempel inte om att individen ska ”hantera sin stress” utan om att göra något åt orsakerna till stressen.
Här är några exempel på åtgärder mot ohälsosam arbetsbelastning:
- minska arbetsmängden
- förändra arbetssättet
- öka bemanningen
- ge rätt utbildning och stöd.
Var uppmärksam så att åtgärder för en grupp inte skapar risker för en annan.
Åtgärda risker direkt, annars förvärras de lätt och bli svårare att göra något åt. Som exempel kan för hög arbetsbelastning bli till en negativ spiral som är svår att vända:
- Några kunniga och erfarna arbetstagare slutar för att situationen är för tuff.
- Det går inte att rekrytera nya med rätt kompetens.
- De som är kvar får ännu mer att göra.
- Ännu fler slutar.
-
För att veta om en åtgärd fungerar behöver den följas upp.
Har risken minskat? Om inte risken har minskat så behöver andra åtgärder genomföras.
Frågor som rör åtgärder kan även behöva hanteras på en annan nivå eller i en annan del av organisationen.
Det kan finnas hinder
Arbetsmiljöverket har genomfört en utvärdering som visar att det ibland finns organisatoriska hinder för att komma till rätta med ohälsosam arbetsbelastning.
Arbetet med OSA samordnas inte inom organisationen
Hinder för att minska ohälsosam arbetsbelastning kan bero på bristande samordning i organisationen.
- Kommunikationen brister mellan arbetsplatsnivån och högre ledningsnivåer där nödvändiga beslut fattas.
- Verktyg och rutiner som tagits fram på central nivå har inte anpassats till arbetsplatsnivå eller används inte.
- Arbetet med OSA kan stanna av vid omorganisationer eller andra förändringar.
Arbetsbelastningen är svår att bedöma
Det här är exempel på hinder när man ska riskbedöma arbetsbelastningen:
- Brist på tid, för att arbetet med OSA underskattas.
- Man saknar en gemensam bild av obalans mellan krav och resurser.
- Man har inga verktyg eller gränsvärden som passar verksamheten.
Ohälsosam arbetsbelastning åtgärdas inte
Även när man ser att det finns en obalans mellan krav och resurser händer det att man inte kommer vidare.
- Första linjens chefer har inte mandat att fatta de beslut som krävs för att få balans mellan krav och resurser.
- När behov av åtgärder lyfts i organisationen stannar processen av, exempelvis på grund av andra prioriteringar.
- Man tittar på hur individen hanterar situationen i stället för att ändra förutsättningarna för arbetet.
- Det stöd som finns internt eller externt används inte.
-
I utvärderingen beskriver arbetsmarknadens parter, forskare, och andra aktörer i arbetsmiljöarbetet hur det fungerar att använda föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö.
Forskarna har även skrivit en rapport om vad som hindrar arbetsgivare att genomföra åtgärder som fungerar mot ohälsosam arbetsbelastning:
Vägledning till föreskrifterna
Denna vägledning förklarar hur de olika paragraferna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd kan tillämpas i praktiken. Den innehåller också en lathund med frågor att ställa sig i arbetet med OSA.
Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön – viktiga pusselbitar i en god arbetsmiljö
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS 2023:2)
Hos parternas kunskapsorganisationer finns mer stöd för ert arbetsmiljöarbete
Senast uppdaterad 2025-05-02