Hot och våld och annan otillåten påverkan mot myndigheter
Arbetsmiljöverket inspekterar kommuners och länsstyrelsers arbete för att förebygga risker för hot och våld mot personal som handlägger tillstånd, bedriver tillsyn eller annan myndighetsutövning. Inspektionerna pågår från maj 2025 och resten av året.
Det finns tydliga signaler i samhället att kommunala och statliga tjänstemän som bedriver olika former av myndighetsutövning blir utsatta för trakasserier, mutor, hot, våld och annan otillåten påverkan. Att bli utsatt för hot, våld, trakasserier, mutor eller annan otillåten påverkan i arbetet kan innebära en stark psykisk påfrestning, även oron för att bli utsatt kan påverka arbetsmiljön negativt. I förlängningen är det även ett hot mot demokratin.
Arbetsmiljöverket inspekterar därför kommuner och verksamheter som socialtjänst, miljö- och hälsotillsyn och tillståndhandläggning. Inspektioner görs även hos länsstyrelser och verksamheter som djurskydd, tillsyn och tillståndshandläggning. Inspektionerna pågår från maj 2025 och resten av året.
Förebygg och hantera risken för ohälsa i samband med, hot och våld och annan otillåten påverkan
Kunskap, stöd och handledning är några faktorer som kan minska risken för ohälsa när hot och våld ändå uppstår. Arbetsmiljöverkets regler säger att arbetsgivaren ska arbeta förebyggande mot hot och våld, de ska även hantera de riskfyllda situationer som ändå uppstår. I de fall trakasserier, hot och annan otillåten påverkan är en del av arbetsmiljön, ska starkt psykiskt påfrestande arbete undersökas, riskbedömas och åtgärder vidtas för att minska riskerna.
Arbetsgivaren ska säkerställa att det finns:
- anpassade rutiner och även system, för att regelbundet genomföra undersökning och bedömning av risker,
- rutiner kring att rapportera tillbud, samt kunskap om hur man ska agera om något inträffar,
- säkerhetsrutiner som är kända av arbetstagarna, uppdateras och hålls aktuella,
- tillräckligt med stöd för arbetstagare med arbetsuppgifter som innebär risker för hot och våld.
Personalen måste dessutom ha kunskap, få introduktion, och tillräckliga instruktioner om de ska utföra riskfyllda arbetsuppgifter – annars får de inte utföra dessa.
Det finns stöd och verktyg för ditt förebyggande arbete, och för hur du kan hantera de krissituationer som ändå uppstår.
Senast uppdaterad 2025-05-12