EU-kampanj 2023–2025: Friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv
Under 2025 inspekterar vi teknikens påverkan på arbetsmiljön, med fokus på stationära maskiner. Inspektionen är en del av EU-kampanjen Friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv som avslutas i år.
På denna sida samlar vi information om EU-kampanjen och vår inspektionsinsats.
Stationära maskiner – ett olycksdrabbat område
Den digitala utvecklingen har lett till att moderna maskiner innehåller digitala styrsystem. Styrsystemen styr hur en maskin ska utföra ett arbete. Det inkluderar även säkerhetssystemen för maskinen.
Stationära maskiner stod för 1 743 anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro under 2023. Totalt under året anmäldes 39 423 arbetsolyckor med sjukfrånvaro.
De tillbud och maskinrelaterade olyckor som rapporteras in handlar ofta om att arbetstagaren förlorar kontrollen över en maskin. Detta sker oftast i samband med service och underhåll av maskinerna, eller om något fel uppstår som arbetstagaren ska rätta till.
Det finns flera olika anledningar till att olyckor sker, till exempel:
- att arbetstagaren inte har tillräckliga instruktioner eller kunskap om hur maskinen och de säkerhetsrelaterade delarna av styrsystemen fungerar och förstår inte vad som kan hända vid start och stopp av maskinen
- att arbetstagaren inte riktigt förstår, eller följer de säkerhetsinstruktioner som finns
- att en arbetstagare startar en maskin i ena änden av en maskinlinje, men förstår inte att det leder till att en maskin även startar i en annan del av linjen
- att någon ska stänga av ett säkerhetssystem för att rätta till ett fel, men kommer för nära rörliga delar när maskinen sätter igång tidigare än vad arbetstagaren förstått att den skulle göra.
Arbetsgivarens ansvar att förebygga arbetsolyckor
Som arbetsgivare behöver du säkerställa att arbetstagaren har tillräckliga kunskaper, instruktioner och information om hur de säkerhetsrelaterade delarna av styrsystemen i era stationära maskiner fungerar. Det är viktigt för att förebygga olyckor.
Du behöver även systematiskt undersöka och bedöma vilka risker som finns när maskinerna används.
Undersök och bedöm risker vid:
- start och stopp
- nyttjande
- reparation
- ändring
- service
- rengöring
- underhåll.
Säkerheten ska vara anpassad till de risker som finns så att maskinen eller anläggningen kan användas tryggt och säkert.
Du som arbetsgivare ska även förvissa dig om att arbetstagarna har den utbildning som behövs och tillräckliga kunskaper om hur arbetsutrustningen ni valt fungerar, för att kunna arbeta på ett säkert sätt.
Läs mer om våra arbetsmiljöregler
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Användning av arbetsutrustning
Det finns även information om maskinsäkerhet på Prevents webbplats. Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.
Maskinsäkerhet – körning, Prevents webbplats
Webbinarium 23 maj om teknikens påverkan på arbetsmiljön
Den 23 maj, klockan 10:00–12:00 är vi med och arrangerar ett webbinarium om teknikens påverkan på arbetsmiljön.
Under webbinariet får du bland annat:
- ta del av aktuell forskning om automatisering, robotisering och AI
- veta vilka regler du behöver att ha koll på för att skapa en bra arbetsmiljö i det digitala arbetslivet
- lära dig hur våra inspektioner går till.
Webbinariet arrangeras av Svenska arbetsmiljönätverket. Nätverket består av Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Arbetsmiljöverket och arbetsmarknadens parter.
Läs mer om webbinariet och anmäl dig senast den 22 maj klockan 15.00:
Kampanjperioden Friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv
Arbetsmiljöbyrån EU-Osha arbetar för att göra Europa till en säkrare, hälsosammare och produktivare plats att arbeta på. EU-Osha driver sedan flera år tillbaka olika kampanjer för att få ut information om arbetsmiljöfrågor i medlemsländerna. Under åren 2023–2025 pågår kampanjperioden Friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv.
I Sverige gäller följande teman under kampanjperioden:
- 2023: Digitala arbetssätt.
- 2024: Chefens roll i det digitala arbetslivet.
- 2025: Teknikens påverkan på arbetsmiljön.
Arbetsmiljöverket genomför varje år inspektioner som en del av EU-kampanjen. Vi deltar också i det svenska arbetsmiljönätverket som driver kampanjen i Sverige och anordnar webbinarier.
På Myndigheten för arbetsmiljökunskaps webbplats finns mer information om kampanjen. Där hittar du också tidigare webbinarier om digitala arbetssätt och ledarskapets roll i arbetsmiljön.
Senast uppdaterad 2025-05-19